четвъртък, 30 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3257 прочитания

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Technical Team Lead в Mobile Wave Solutions?

  За професията и възможностите разказват Габриела Александрова, Роберто Цветанов и Винченцо Нгуен
  16 май 2022, 12:44 a+ a- a

  От ляво нядасно: Роберто Цветанов, Габриела Александрова и Винченцо Нгуен - Technical Team Lead в Mobile Wave Solutions. Снимка: Economy.bg

  Габриела Александрова, Роберто Цветанов и Винченцо Нгуен са Technical Team Lead в софтуерната компания Mobile Wave Solutions. И тримата са възпитаници на Техническия университет в София. Габриела има завършена магистратура „Компютърни системи и технологии“ на немски език. Роберто е възпитаник на езикова гимназия с немски и английски език, след което записва Технически университет, специалност „Компютърни системи и технологии“. Винченцо е завършил „Компютърно и софтуерно инженерство в ТУ – София.  

  Пред Economy.bg Габриела, Винченцо и Роберто разказват повече за работата си и възможностите за развитие в Mobile Wave Solutions. Какво прави Technical Team Lead-ът, какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за тази професия? Вижте видео:

  Как стартира вашата кариера?
  Габи: Кариерата ми започна преди доста време (преди около 10 години), когато съвсем случайно попаднах в един много малък, но много готин андроид екип с много добри специалисти. Признавам си – по това време нямах много познания по програмиране, нивото ми беше доста junior, но на интервюто показах огромна мотивация и желание да се развивам. И така стъпка по стъпка вече съм senior developer с опит в доста технологии и езици и който все още има същите мотивация, хъс и желание за развитие. И съм изключително благодарна за дадения ми шанс, защото с правилния подход знанията се наваксват, но това да гориш в работата си и да работиш със сърце – това не се научава. Или го притежаваш, или не.

  Роби: Всичко започна като хоби. На 14 години започнах да си правя сървър на игра. На 16 започнах да работя като техникъл съпорт за американска компания и от там черпех информация за .NET. На 21 – 22 започнах да работя като Full Stack .NET.

  Вини: Кариерата ми стартира още като студент. Започнах като Junior Python Developer в компания, чиято основна дейност беше създаването на статистически софтуер за едни от големите търговци на пазара. Опитът, който получих, ми даде добра основа за бъдещето ми професионално развитие. Практиката в компанията утвърди желанието ми да продължавам да се занимавам със софтуер.

  Кога и как започнахте работа в MWS?
  Габи: Запознах се с един от основателите на MWS в университета, той беше мой преподавател. Взех си изпита успешно при него. И няколко месеца след завършването ми той се обади с предложение за работа. Явих се на интервю и така вече 6 години съм част от семейството на Mobile Wave Solutions.

  Роби: Живеех  и работих в Дъблин и оттам направихме за тогава нетипично онлайн целият процес по подбор. Прибрах се и веднага започнах, и вече повече от 3 години съм част от компанията. 

  Вини: В Mobile Wave Solutions започнах преди три години и половина. Получих предложение за интересен проект. Необходимо беше изграждането на изцяло нов сървиз на Java. Интервюто ми беше проведено от CTO-то на компанията и бъдещият ми дев мениджър. Приех позицията без дълго колебание. Допадна ми атмосферата в офиса и усмихнатите лица, които срещнах.

  Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
  Габи: Сегашната ми позиция е тиймлидер, което означава, че освен задълженията ми като програмист да разработвам нови функционалности и да фиксвам бъгове, трябва да се грижа за екипа и неговите нужди. 

  Роби: Като тиймлидер отговарям за развитието на екипа, проекта и клиента. Тайммениджмънт, таскмениджмънт, цели и различни умения,  които хората от екипа искат да постигнат. Архитектурата на проекта и по-сложните задачи, които идват от клиентите, ги поемам аз или раздробявам, за да може работата да се поеме от екипа.

  Вини: Подържам постоянна връзка с клиентите, обсъждаме техните изисквания и ги съветвам от техническа гледна точка. Старая се хората в екипа ми да се чувстват удовлетворени от работата си, имаме регулярни срещи и всеки споделя как върви работата му. Работата ми включва и провеждане на интервюта и обучение на нови хора за екипа.

  Габи: И не на последно място – да се грижа за здравето и психическото състояние на хората от екипа, защото нашата работа е динамична и на моменти доста стресираща.

  По какви проекти работите и с кои колеги (отдели) комуникирате най-често?
  Габи: От първия ми ден в компанията работя по проекти, свързани с разработка на сайтове и мобилни приложения за конни и спортни залози и най-честата ми (всекидневна) комуникация е с екипа, в който съм – програмисти, QA специалисти, бизнес анализатори и скръм мастъри. Но като ТЛ комуникирам с почти всички отдели във фирмата. 

  Роби: Работя по мобилни проекти в момента. Комуникирам буквално с всички отдели и колеги, 98%.

  Вини: Нашият екип е концентриран в разработката на мобилни приложения. В последните 2 години работим по огромно приложение за един от големите клиенти на компанията. Най-често се налага да комуникираме с колегите, които разработват сайта, с тях разработваме споделена библиотека. Също така с нашите QA, дизайнери и бизнес аналисти.

  Как типично протича един работен ден?
  Роби: Ставам в 5 и започвам да уча. В 9 сядам да работя и разглеждам какво остава от спринта като таскове. Планирам деня и се захващам за работа. Вечер след работния ден отивам на фитнес или кикбокс :)

  Вини: Денят ми започва с кафе и тонизираща разходка с кучето. След това се отправям към офиса и започвам със сутрешната си рутина. Преглеждам си мейлите, календарите, бележките и се захващам със задачите си. Намирам работата си за динамична и разнообразна. Реално всеки ден е различен, понякога пиша код цял ден, проучвам нова технология, или пък прекравам часове, помагайки на някой колега.

  Габи: В по-спокойните дни (тези без много срещи) имам повече време за писане на код, за оптимизации и подобрения. Правя код ревюта и чета интересни и полезни статии. Всекидневно имаме кратки срещи с колегите (дейлита) за бърз ъпдейт кой по какво ще работи и дали има някакви блокъри. Ако има проблеми, съдействам за тяхното разрешаване. 

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Габи: За мен лично, за да се развиваш като програмист, освен техническите познания, които с времето се натрупват, трябва да си много търпелив, постоянен и упорит. Да успяваш да се самомотивираш и да не се отказваш пред проблемите и трудностите. И да си готов да седиш по много часове пред компютъра, дебъгвайки странно поведение в кода.

  Роби: Уменията се учат с времето, те не са толкова важни, важни са качествата, тоест да може да се приема градивна критика, да може да се разговаря свободно, желанието за помощ. Аз мисля, че в 2022 г. да се научиш да кодиш не е кой знае колко трудно, по-трудно се намират хора, които да се впишат в екипите.

  Вини: Смятам, че е нужно човек да бъде увлечен по технологиите и да работи с удоволствие, иначе не би могъл да се справи. На първо място, мисля, че в тази професия е нужно логично, аналитично, математическо мислене. Нужни са добри комуникативни умения. Често се налага да мислим out-of-the-box, търсейки решения на нестандартни проблеми. Човек трябва да е организиран и да изпипва работата си в детайли, нужно е отговорно отношение. В моментите, когато допуснем грешка, трябва да го приемаме конструктивно и да се надграждаме. Обичам да цитирам Хенри Форд „Неуспехът – това е просто възможност да започнеш отначало, но вече по-мъдро!”

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  Габи: Знанията и квалификацията се поддържат с много четене на книги и документация, гледане на видеа, туториали. Не може и без практическите упражнения, затова доста често предпочитам да излизам от зоната си на комфорт и да се занимавам с решаването на сложни проблеми и тяхната имплементация.

  Роби: С учене и много важно нещо, вслушвам се в хората, които сега започват работа. Доста често те идват със свежи идеи и нови знания,  които аз може да не съм имал време да проуча, понеже фокусът ми е на друго място.

  Вини: Редовно чета за дадени технологии, следя промените в новите версии, гледам видеа и съм абониран за няколко IT издания. Компанията ни дава възможност да се включваме в конференции, като JS Talks например и достъп до всякакви курсове. За да бъдеш експерт в дадена област, е нужно непрестанно усъвършенстване.

  Какви са възможностите за развитие?
  Габи: Бих казала, че имаме доста възможности за развитие. С опита се вдига seniority нивото. Могат да се пробват различни технологии и езици, докато намериш кое е твоето нещо. Има избор какъв програмист да си – дали backend, дали front-end. Отново опираме до мотивацията и желанието човек да се развива и да използва пълноценно шансовете, които получава.

  Роби: Възможностите за развитие са от тук до небето. От позиция офис мениджър до тиймлид QA, от девелопър до девмениджър, от QA към проджект мениджър. Всичко това сме го видели :)

  Вини: Когато започнах в компанията, бяхме едва 33-ма, в момента сме около 150 души. Бизнесът се разраства със сериозни темпове. Компанията предоставя възможност на всеки да се развива и да се изкачва по стълбичката. Разбира се, с това идват и повече отговорности, ръководене на хора, процеси и проекти.

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Габи: Най-големите заблуди са, че програмистите са скучни хора, които не знаят как да се забавляват и нямат хобита, а кодят по цял ден и цяла нощ. Разбира се, че има и такива моменти, но те са рядкост и доста успешно се постига баланс между личен и професионален живот.

  Роби: 2 години в академия = 2 години стаж. 2 години стаж = 5000 лева заплата. Няма нищо вярно в тези думи.

  Вини: Масово хората си представят, че IT-тата са затворени геймъри, които по цял ден се зомбират пред компютрите. А всъщност изобщо не е така,  работата е изключително творческа и интересна. Всеки ден се сблъскваме с най-различни новости и проблеми, които чакат да бъде създадено решение за тях.  Разработваш даден продукт, подобряваш го и нямаш търпение да влезе в употреба. Представете си какво е чувството, когато знаеш, че 1 милион души ползват приложението, което с екипа сте разработили.

  Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?
  Габи: Имам разнообразни хобита, обичам да спортувам, защото така успявам да се справя със стреса и да се заредя с нови сили. Излизам с приятели, чета книги, гледам филми. По-рядко вече рисувам и редя пъзели. Има и такива моменти, когато след края на работния ден просто искам да пиша код.

  Роби: Кикбокс, фитнес, акции са 3-те хобита, на които отделям най-много време. 5 пъти на фитнес, 4 пъти на кикбокс и всяка вечер се чете за акции.

  Вини: Всеки ден след работа спортувам, разпускам с разходки и приятели. Увлечен съм по автомобилите и се наслаждавам на вечерни шофирания. Обожавам да пътувам из България и чужбина.

  По какви проекти работи Mobile Wave Solutions вижте тук

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Мобайл Уейв Солюшънс ЕООД в JOBS.bg


  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА IT JOBS IN BG:

  Какво е да работиш като Presales Engineer в Milestone?
  Какво е да работиш като Validation & Verification Enginener в Proxiad?
  Какво е да работиш като Софтуерен Инженер в Delta Source?
  Какво е да работиш като Софтуерен Инженер в GfK Bulgaria?
  Какво е да работиш кaто Мениджър на Програмисти в GfK?
  Какво е да работиш като Support & Monitoring в myPOS
  Какво е да работиш като Database Administrator в Schwarz IT България?
  Какво е да работиш като Мениджър „Продукти и Продажби“ в CLICO България
  Какво е да работиш като SAP Real Estate Application Specialist в Schwarz IT България?
  Какво е да работиш като Agile Coach в GfK Bulgaria?
  Какво е да работиш като DevOps Engineer в News UK екип в Questers?
  Какво е да работиш като Ментор в Скейл Фокус Академия?
  Какво е да работиш като SAP Консултант Трежъри и Финанси в Атос България Компетънси Център?
  Какво е да работиш като Тестер в KBC Shared Service Center Varna?
  Какво е да работиш като Дизайнер на Обучение в Телерик Академия?
  Какво е да работиш като Commercial Expert в StorPool Storage?
  Какво е да работиш като IT Lead в Auxionize?
  Какво е да работиш като Head of IT във FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group
  Какво е да работиш като Младши Системен Администратор в StorPool Storage?
  Какво е да работиш като ETL/AB Initio Specialist в Schwarz IT България
  Какво е да работиш като Старши Мениджър „Софтуерно Инженерство“ в Progress?
  Какво е да работиш като Lead QA Engineer в Questers?
  Какво е да работиш като Главен Софтуерен Архитект във Fourth България?
  Какво е да работиш като Аниматор в Anakatech
  Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
  Какво е да работиш като Софтуерен Анализатор в Astea Solutions?
  Какво е да работиш като Системен Администратор в StorPool?
  Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert?
  Какво е да работиш като QA Инженер в Astea Solutions?
  Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
  Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
  Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
  Какво е да работиш като 3D Артист в „Империя онлайн“? 
  Какво е да работиш като Проектен Мениджър в DataArt?
  Какво е да работиш като Художник на Игри в „Империя Онлайн“?
  Какво е да работиш като Инженер/Консултант по Облачни Услуги в HeleCloud?
  Какво е да работиш като Гейм Дизайнер в „Империя Онлайн”?
  Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
  Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
  Какво е да работиш като Старши Програмист в Endava?
  Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
  Какво е да работиш като Тест Инженер в Endava?
  Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
  Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
  Какво е да работиш като Анализатор в Experian?
  Какво е да работиш като .NET Програмист в Tradologic?
  Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
  Какво е да работиш като Софтуерен Инженер в Taulia?
  Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
  Какво е да работиш като Технологичен Трейнър в Телерик Академия?
  Какво е да работиш като Директор „Софтуерно Инженерство“ в Progress?
  Какво е да работиш като Софтуерен Инженер в Progress?
  Какво е да работиш като Софтуерен Инженер в Ocado Technology?
  Какво е да работиш като Глобален Директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
  Какво е да работиш като Продуктов Мениджър на Игри в Playtech Bulgaria?
  Какво е да работиш като QA Инженер в Proxiad Bulgaria?
  Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
  Какво е да работиш като iOS Разработчик в MentorMate?
  Какво е да работиш като Технически Директор в „Мнемоника“?
  Какво е да работиш като Софтуерен Разработчик в Luxoft?
  Какво е да работиш като Ръководител на Android Екип в MentorМate?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  преди 10 часа
  Дават ваучери за обучения за придобиване на цифрови учения
  Стойността на ваучерите ще зависи от вида и продължителността на курсовете
  преди 11 часа
  ЕК ще подобрява бизнес средата в ЕС с по-малко бюрокрация
  Очаква се годишно да бъдат спестени около 437 милиона евро административна тежест
  преди 12 часа
  преди 14 часа
  Everty придобива Sofia Office Center
  Това е петата инвестиционна сделка на Everty в България
  преди 15 часа
  Доклад: Изкуственият интелект може да измести 300 млн. души от работата им
  Вижте за кои професии има най-голям риск според проучването на Goldman Sachs