събота, 21 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4152 прочитания

  Почти всеки втори българин просрочва плащането на сметки

  България продължава да изостава по отношение на използването на банкови продукти и услуги, сочи изследване на GfK Bulgaria
  25 септември 2012, 15:39 a+ a- a

  В кризата българинът редуцира първо разходите за забавления, почивка и пътувания. Близо 60% от нашенците са ограничили харчовете за тези активности през последната година. Това сочат данни за юли на компанията за маркетингови изследвания GfK Bulgaria.

  Повече от половината българи се хранят по-рядко навън, а други 50% са ограничили харчовете за дрехи и обувки. Сред останалите услуги, които се преосмислят на фона на затегнатия бюджет на домакинството са застраховките и разходите за образование, става ясно още от изследването.

  43% от българите просрочват плащането на месечни сметки спрямо 37% преди две години, сочат данните на GfK Bulgaria.

  Нараства и делът на хората, които заявяват, че през последните 12 месеца член на домакинството е бил съкратен (16,5% през юли 2012). Една четвърт пък се оплакват от намаление на доходите.

  Очакванията на българите остават песимистични, подчертават от изследователската компания. В резултат на това с по-бавни темпове нараства и ползването на различни банкови продукти.

  Едва 59% от населението у нас е клиент на банките под една или друга форма. По този показател ние се нареждаме след страни като Полша, Казахстан и балтийските държави и по-скоро близо до нивото на банково население в Румъния.

  Именно затова България е сред страните с голям потенциал за привличане на нови банкови клиенти, особено сред по-ниските възрастови групи.

  Сериозен ръст бележи и употребата на банкови карти – понастоящем 50% използват дебитни карти, в сравнение с 40% през 2009. Основната употреба на дебитни карти у нас е през банкомат, сочи докладът на GfK Bulgaria. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 24 часа
  Проучване: Първи признаци на консолидация на ритейл парковете у нас
  Споделените пространства се превръщат във все по-важен елемент от офис средата, отчитат от Cushman & Wakefield Forton
  преди 1 ден
  ЕК признава COVID-19 за професионално заболяване
  Вижте работници от кои сектори ще получават обезщетения
  преди 1 ден
  262 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 162 986
  преди 2 дни
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 2 дни
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.