сряда, 06 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1200 прочитания

  Радев: Светът ще се разделя на държави, развиващи и консумирищи високи технологии

  България има потенциал да се утвърждава като водеща страна в сферата на научните разработки, счита президентът
  17 юни 2022, 15:44 a+ a- a

  България има най-важния капитал, за да се върне на световната карта на научно-техническия прогрес сред водещите държави: млади и талантливи хора със стремеж да се развиват и да допринасят за развитието на страната, както и учени със солидни разработки и резултати в научните изследвания. Това заяви президентът Румен Радев, който посети днес Националния център по мехатроника и чисти технологии - кампус "Студентски град". В кампуса, изграден в Технически университет-София, има комплекс от 16 лаборатории с изключително модерно за страната оборудване. Президентът разгледа част от тях в рамките на посещението си и проведе разговор с ректорското ръководство на университета.

  В приветствието си на церемония с участието на ръководителите на лабораториите, изградени в кампуса, държавният глава изтъкна, че реализацията на проекта има огромно значение не само за българското образование и наука, но и за бъдещето на България в свят, в който все повече ще се изостря икономическото и технологично противоборство. По думите му в бъдеще, в което светът ще се разделя на държави, които развиват високи технологии и задават дневния ред, и на държави, които консумират наготово тези технологии и изпълняват дневния ред, зададен от други, ще печелят тези нации, които не само издигат науката и образованието като стратегически и национален приоритет, но и които усъвършенстват своята научна и образователна инфраструктура.

  „Никога няма да можем да достигнем социално и икономическо сближаване с развитите държави от ЕС, докато не постигнем сближаване областта на в образованието и научната инфраструктура. Този център е важна стъпка именно в тази посока“, посочи още президентът. Румен Радев благодари на всички вложили визия, воля, характер, всеотдайност, за да бъде създаден Националния център, да се даде посока и да се създаде климат всички партньори в проекта да обединят сили и енергия, така че България да се позиционира като водеща страна в сферата на научните разработки.

  Проектът за Национален център включва изграждането на 3 кампуса – по един в ТУ-София, в СУ „Св. Кл. Охридски“ и в БАН. Той ще обединява водещи учени от участващите научни организации и университети в проекта, в който партньори са 17 научни организации, включително Централната лаборатория по приложна физика към БАН – Пловдив и други водещи институти на БАН, Технически университет – София, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Технически университет – Варна, Технически университет – Габрово и Химико-технологичния и металургичен университет. Като партньори са привлечени и университети в Израел, Холандия и Швейцария, както и представители на бизнеса. Целта е да създаде водеща в областта на мехатрониката и чистите технологии научна институция, която да насърчи научноизследователската дейност, технологичното развитие и иновациите.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  МЗ: Възрастните най-активни при поставянето на втори бустери
  Над 4200 са общо всички поставени втори бустерни ваксини у нас
  преди 6 часа
  ЕК ще представи през лятото правила за въвеждане на напълно автономни коли в ЕС
  С новите мерки за безопасност се очаква до 2038 да бъдат спасени над 25 000 живота и да се избегнат поне 140 000 тежки наранявания
  преди 7 часа
  59% от компаниите у нас продължават с плановете за териториално разширяване
  50% от ИТ лидерите в България споделят, че планират да изместят повече бизнес функции към облака, показва проучване на Equinix
  преди 7 часа
  преди 8 часа
  ЕП призна газа и ядрената енергия за зелени
  Решението може да влезе в сила от 1 януари 2023
  преди 8 часа
  Exacta Solutions отваря нов офис в София
  Начело на офиса в София е Росица Великова