сряда, 06 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  820 прочитания

  Бизнесът у нас ще получи около 30 млн. евро за дигитализация от Плана за възстановяване

  България е на 26-то място по високоскоростната свързаност в Европа
  21 юни 2022, 15:49 a+ a- a

   

  Дигитализацията и електронното правителство беше една от основните теми на Софийския икономически форум III, който се провежда в "София Хотел Балкан".

  Заместник-министърът на финансите Ивайло Яйджиев съобщи, че 26% от средствата в Плана за възстановяване и устойчивост на България са насочени към дигитализацията. „Проектите са в сферата на уменията, в сферата на подпомагането на бизнеса и в сферата на услугите“, обясни той. Ивайло Яйджиев уточни, че една от целите на проектите в сферата на уменията е да се изградят механизми в образованието, така че учениците да развият уменията си в ранна възраст. В същото време е предвидено да има и проекти за възрасти, които трябва да надградят своите умения. В Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени средства за финансиране на малкия и среден бизнес. „Предприятията ще получат около 30 милиона евро подкрепа за базовата дигитализация“, каза заместник-министърът.

  Биляна Золкова, началник отдел в Министерството на транспорта и съобщенията, каза, че България е на 26-то място по отношение на високоскоростната свързаност Европа. Селските региони са покрити едва на 2% с висоскоростен Интернет. „Цифровата инфраструктура е доста скъпа за изграждане и за поддържане, защото остарява бързо и трябва да бъде модернизирана“, отбеляза тя.

  Каталин Крето, генерален мениджър за Румъния Хърватия, България и Словения на VISA, коментира по време на форума, че дигитализацията на плащанията е един от ключовите показатели за измерване на това колко едно общество е дигитализирано. Според него нивото на дигитализацията е в отрицателно съотношение към сивия сектор на икономиката, защото осигурява проследимост.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  МЗ: Възрастните най-активни при поставянето на втори бустери
  Над 4200 са общо всички поставени втори бустерни ваксини у нас
  преди 6 часа
  ЕК ще представи през лятото правила за въвеждане на напълно автономни коли в ЕС
  С новите мерки за безопасност се очаква до 2038 да бъдат спасени над 25 000 живота и да се избегнат поне 140 000 тежки наранявания
  преди 6 часа
  59% от компаниите у нас продължават с плановете за териториално разширяване
  50% от ИТ лидерите в България споделят, че планират да изместят повече бизнес функции към облака, показва проучване на Equinix
  преди 7 часа
  преди 7 часа
  ЕП призна газа и ядрената енергия за зелени
  Решението може да влезе в сила от 1 януари 2023
  преди 7 часа
  Exacta Solutions отваря нов офис в София
  Начело на офиса в София е Росица Великова