петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6791 прочитания

    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва iCard?

    Повече за продуктите, екипите и технологиите, които използват, научете от Ивайла Сантева – технически директор „Платежни системи“ и член на Съвета на директорите, и Дарин Начев – технически директор „Дигитални портфейли и електронни пари“ в „Айкарт“
    22 август 2022, 10:48 a+ a- a

    Снимка: Ивайла Сантева – технически директор „Платежни системи“ и член на Съвета на директорите, и Дарин Начев – технически директор „Дигитални портфейли и електронни пари“ в „Айкарт“

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

    По какви продукти работи iCard, пред Economy.bg разказват Ивайла Сантева – технически директор „Платежни системи“ и член на Съвета на директорите, и Дарин Начев – технически директор „Дигитални портфейли и електронни пари“ в iCard.

    Ивайла Сантева е част от екипа на iCard от 2014 г. Първоначално работата ѝ е фокусиранa върху управлението на проекти в компанията, а след това последователно оглавява отдел „Бизнес анализ“ и отдел „Обработка на плащания“. На настоящата си позиция – технически директор „Платежни системи“, Ивайла спомага за предоставянето на гъвкави и модерни технологични решения, които допринасят за дигиталната трансформация на финансовите услуги.

    Дарин се присъединява към екипа на iCard през 2017 г. като софтуерен програмист. Страстта му към програмирането и дълбоките му познания в областта са бързо оценени и още през първите години заема ръководни позиции в компанията. В момента Дарин е технически директор „Дигитални портфейли и електронни пари“ и отговаря за back-end частта на някои от ключовите продукти и услуги, предлагани от iCard.

    Разкажете ни кои са основните продукти, които компанията разработва.
    Ивайла: „Айкарт“ е българска финтех компания, която изгражда и поддържа богато портфолио от финансови продукти и услуги. Дружеството успешно реализира 7 собствени бранда – дигитални портфейли, кредитни карти, банкомати, предплатени карти, платежни услуги за бизнеса и други. Основната ни цел е да предложим на потребителите по-лесни, достъпни, удобни и сигурни плащания по всяко време и навсякъде.

    Колко души работят за всеки продукт и услуга и какви специалисти са те?
    Ивайла: В момента в компанията работят над 270 таланти с различна квалификация, опит и качества. Според спецификата и обхвата на всеки конкретен проект сформираме екип от специалисти от различни вътрешни звена. Обикновено екипите, които разработват новите продукти и услуги, са мултидисциплинарни и включват бизнес анализатори, програмисти, QA специалисти, маркетолози, финансисти и други. Важното е, че всички работят в синергия помежду си и успяват да усъвършенстват съществуващи продукти на компанията и да създават нови, които се конкурират на световните финтех пазари.

     

    Какви технологии използвате за отделните продукти?
    Дарин: Продуктите и услугите на iCard са взаимосвързани и допълващи се по отношение на функционалности и процеси. За да осигурим една стабилна и иновативна среда за нашите потребители, сме заложили като водещи принципи при разработката именно сигурността и бързината.

    Освен клиентски ориентираните системи разработваме и голям брой вътрешни инструменти и бек офис приложения. За да създаваме и поддържаме такъв голям обем комплексни системи и решения, използваме различни технологии и инструменти. Част от тях са C++, .Net, React, PHP, JaveScript, HTML, CSS Elasticsearch, PostgreSQL, LAMP. Стремим се постоянно да оптимизираме и подобряваме всички системи с цел един по качествен продукт.

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата в компанията? Доколко служителите имат самостоятелност да вземат решения?
    Ивайла: С течение на годините успяхме да постигнем вертикална интеграция на процесите в компанията и над 90% от тях се обслужват от вътрешни отдели. Всеки отдел е специализиран в определена сфера на дейност. Това ни прави много гъвкави и адаптивни.

    Част от успеха ни се дължи на политиката на отворените врати, изразяваща се в свободен достъп на служителите до преките им ръководители и до висшия мениджмънт, с които непосредствено могат да обсъдят идеи за промени в работния процес или за въвеждане на нови продукти и услуги.

    Както много други съвременни компании, iCard има своя стратегически road map, който очертава посоката на развитие, зададена от ръководството. Междувременно не може да не споменем, че работата и проектите ни са пряко подчинени на нуждите и изискванията на пазара, а също така на регулаторната рамка.

    Как се промениха продуктите и услугите през годините?
    Дарин: През 2022 г. честваме своята 15-годишнина на пазара на финансовите услуги. За този период на развитие iCard израсна, успя да съхрани и разгърне конкурентните си предимства и да отговори на все по-високите изисквания на пазара.

    Тайната на успеха ни е в непрестанния стремеж да модернизираме и обновяваме услугите си. Постигаме го освен с много труд и чрез стратегически партньорства и инвестиции в иновации. Работим съвместно с Visa и Mastercard, с бизнес контрагенти като OMV, FastPay, бензиностанции Еко, парфюмерии Douglas, дарителски организации като WWF България, UNICEF, БЧК и много други.

    Благодарение на успешно завършени партньорски проекти през последните години предложихме на нашите клиенти иновативни услуги като Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay и FitBit Pay. През миналата година съвместно с WWF България пуснахме на пазара първата дарителска карта, която помага за опазването на застрашените животни в страната ни.

    Най-актуалната тенденция в нашия сектор са незабавните лесни плащания. Един от водещите ни проекти в момента е внедряването на мигновено изпращане на пари от карта към карта.

    Кои са най-големите предизвикателства при разработването и актуализирането на продуктите, по които работите?
    Дарин: Все по-високата скорост на въвеждане на нови технологии, продукти и услуги, ожесточената конкуренция и високите очаквания на клиентите ни са основните предизвикателства, пред които се изправяме ежедневно. Те са и нашата мотивация да създаваме модерни финтех решения в кратки срокове. В нашата компанията е наложено правилото да реализираме нови функционалности и подобрения на продуктите на всеки две седмици. Това е свързано с много динамична работна атмосфера и перфектно сработване между екипите.

    Друго голямо предизвикателство е свързано със задълженията ни да адаптираме работните процеси спрямо новите стандарти на регулаторите и другите външни организации, с които работим. Не на последно място, бих посочил и голямата конкуренция на пазара на труда във Варна, където е ситуирана централата на компанията, и общия недостиг на кадри в България.

    Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите в развитието на компанията?
    Ивайла:
    Преобладаващата част системи и приложения, с които обслужваме и поддържаме своите продукти и решения, са наши собствени разработки. С годините се специализирахме в създаването на системи и програми, които другите институции масово купуват или наемат от външни доставчици. Като пример мога да дам нашата система за контрол на 3D плащанията с карти (ACS), издадени от Айкарт, решението ни за open banking, както и много други системи за платежни съобщения, канали за комуникация и т.н.

    Като говорим за постижения, няма как да пропуснем да споменем, че днес компанията оперира в над 30 държави в Европа, има над 1,65 млн. клиенти и над 4 млн. издадени платежни карти. През 2021 г. обработихме повече от 100 млн. трансакции. Успешно поддържаме и устойчив средногодишен ръст на оборотите си от приблизително 30%.

    Какви нови продукти и услуги предстои да предложите на клиентите си?
    Дарин: Много скоро крайните ни клиенти ще могат да извършват мигновени преводи от карта към карта – актуална, удобна и лесна за използване услуга, която прави разплащанията още по-достъпни. В края на юли представихме първата по рода си на българския пазар – дебитна карта с аромат на лавандула, iCard Lavender. Тази година предстои да предложим на клиентите си още един интересен картов продукт, но за момента ще го запазим в тайна.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Айкарт АД в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ПРОЕКТИТЕ Е БЪЛГАРИЯ: 

    По какви проекти работи SAP екипът на KPMG IT Service?
    По какви проекти работи Коника Минолта България?

    По какви проекти работи SoftServe в България?
    По какви проекти работи GlobalFoundries България?

    Какви продукти разработва Software AG България?
    По какви проекти работи myPOS?    
    Какви продукти разработва Uber Engineering София?
    По какви проекти работи Sciant?

    По какви проекти работи Обджект Системс Интернешънъл?
       
    По какви проекти работи Дигиталният Технологичен център на Commerzbank?
    По какви проекти работи Modern Workplace сервизната линия на DXC Technology?
    По какви проекти работи INDUSTRIA?
    По какви проекти работи Software Engineering екипът на KPMG IT Service?
    Какви продукти разработва SMSBump?
    Какви продукти разработва Treasury Intelligence Solutions?
    По какви проекти работи Деспарк?
    Какви продукти разработва Cobuilder?
    По какви проекти работи Zariba Games?
    По какви проекти работи СТАНГА?
    По какви проекти работи отделът по киберсигурност на DXC Technology България?
    По какви проекти работи SEPA Cyber Technologies?
    По какви проекти работи Accedia?
    По какви проекти работи Festo в България?
    По какви проекти работи SoftGroup?
    По какви проекти работи LimeChain?
    Какъв продукт разработва AMPECO? 
    Какви продукти разработва WPX?
    Какви продукти разработва Gtmhub?
    По какви проекти работи Региоком България?
    Какви продукти разработва „Уча.се“?
    По какви проекти работи DROXIC?
    Какви продукти разработва Delasport?
    По какви проекти работи Бош Инженеринг Център София?
    По какви проекти работи ТехноЛогика?
    По какви проекти работи Godel Technologies?
    Какви продукти разработва ICDSoft?
    Какви продукти разработва „Алтерко“?
    Какви продукти разработва OfficeRnD?
    По какви проекти работи Motion Software?
    По какви проекти работи Matrix Eastern Europe?
    По какви проекти работи Mobile Wave Solutions?
    По какви проекти работи TINQIN?
    По какви проекти работи Tek Experts?
    Какви продукти разработва TIMIFY?
    По какви проекти работи Eos Matrix?
    По какви проекти работи GemSeek?

    По какви проекти работи Milestone?
    По какви проекти работи ITGix?
    По какви проекти работи Devision?
    Какви продукти разработва Acronis?
    По какви проекти работи EPAM Systems
    По какви проекти работи KPMG ITS?
    По какви проекти работи Scalefocus?
    Какъв продукт разработва OpenTag?
    По какви проекти работи Anakatech?
    По какви проекти работи Flat Rock Technology?
    По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
    Какви продукти разработва Balkan Services?
    По какви проекти работи Нетера?
    По какви проекти работи Fourth?
    По какви продукти работи Dynamo Software?
    По какви проекти работи Мнемоника?
    По какви проекти работи Paysafe?
    Какви продукти разработва Alcatraz AI?
    Какви продукти разработва PROS?

    По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
    По какви проекти работи Tick42?
    По какви проекти работи Grafixoft?
    По какви проекти работи Gameloft?
    Какви продукти разработва VMware?
    По какви проекти работи HeleCloud?
    Какви продукти разработва AtScale?
    По какви проекти работи Smart IT?
    Какви продукти разработва Infragistics?
    По какви проекти работи Appolica?
    По какви проекти работи Astea Solutions?
    По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
    По какви проекти работи HPE?
    По какви проекти работи Mansion?
    По какви проекти работи А1 България?

    По какви проекти работи Dreamix?
    По какви проекти работи Immedis?
    По какви проекти работи SEEBURGER?
    По какви продукти работи DIGITALL
    По какви проекти работи Енетпулс?
    Какъв продукт разработва StorPool Storage?
    По какви проекти работи Блубито?
    По какви проекти работи Модис?
    Какви продукти разработва Playtech?
    По какви проекти работи Coherent Solutions?
    Какви продукти разработва Experian?
    По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    По какви проекти работи МенторМейт?
    По какви проекти работи Proxiad?
    По какви проекти работи DataArt?
    По какви проекти работи Resolute Software?
    Какви продукти разработва Progres

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 31 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 2 часа
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 3 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla