петък, 07 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  679 прочитания

  Българка обсъди бъдещето на образованието с шефа на ООН

  Мария Александрова е единственият младеж от Европа, която участва в директна дискусия с Антонио Гутериш
  19 септември 2022, 16:26 a+ a- a

  Мария Александрова, Сн: UNICEF

  Българката Мария Александрова, застъпник на УНИЦЕФ за приобщаващо образование, е единственият младеж от Европа, която участва в директна дискусия с Генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за ролята на младите хора в трансформирането на образованието, съобщиха от УНИЦЕФ - България. Разговорите са част от Срещата на върха „Трансформиране на образованието“ в Ню Йорк в рамките на Общото събрание на ООН.

  В Ню Йорк Мария подчерта, че за да се случи истинска трансформация на образованието, трябва да обърнем поглед към най-уязвимите общности (самата тя е млад човек с увреждане). Тя цитира данни на УНИЦЕФ, според които 129 милиона момичета по света са извън училище, а дори тези, които са в училище, се сблъскват с редица стереотипи. Застъпникът на УНИЦЕФ за приобщаващо образование подчерта и нуждата от политики в подкрепа на децата с увреждания.

  „Аз бях сред малцината късметлии, които могат да посещават училище, но за децата с увреждания е 49% по-вероятно никога да не са посещавали училище. Дори в училище се сблъсквах с дискриминация и непрекъснато съмнение дали бих завършила средното си образование. Сега съм горд студент в университет благодарение на подкрепата на моето семейство. Но моят случай трябва да е нормата, а не изключение. Всяко дете с увреждане трябва да има възможността да достигне пълния си потенциал“, заяви Мария Александрова пред световните лидери.

  По думите ѝ, за да гарантират, че това ще се случи, правителствата трябва да въведат политики за равнопоставеност на половете и в подкрепа на децата с увреждания, които вземат предвид индивидуалните нужди на учениците, изкореняват съществуващите стереотипи, осигуряват сигурна учебна среда и овластяват младите хора, като ги включват в процеса по вземане на решения. Тя участва и в дискусии на високо ниво, свързани с психичното здраве на младите хора и с процесите на дигитализация на образованието.

  Освен Младежки застъпник на УНИЦЕФ България за приобщаващо образование, Мария е и глобален шампион на дигиталната платформа за младежко участие U-Report, както и член на Младежкия консултативен съвет към ЕК.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Удължават противоепидемичните мерки
  Вижте какво предвижда новата заповед на министъра на здравеопазването
  преди 12 часа
  Японската централна банка с умерен оптимизъм за икономиката
  Има възможност за повишаване на заплатите, смята финансовата институция
  преди 12 часа
  ЕС одобри осми пакет от санкции срещу Русия
  Налага се таван на цените на руския петрол, забранява се вноса на редица руски продукти, износа на ИТ услуги и на всички портфейли с крипто активи
  преди 13 часа
  Президентът обяви кога свиква Народното събрание
  Радев обеща да остави достатъчно време на партиите, за да сформират управленско мнозинство
  преди 13 часа
  Швейцарската Howag разширява производството си в Търговище
  Компанията получи сертификат клас „В“ за инвестиция от 1,5 млн. лв., с нея ще се разкрият 15 нови работни места
  преди 14 часа