петък, 07 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  589 прочитания

  „Булгаргаз“ обяви търгове за доставка на втечнен газ

  Стартиращите процедури са за 3 времеви диапазона
  20 септември 2022, 14:54 a+ a- a

  Деница Златева, изпълнителен директор на „Булгаргаз“, и Росен Христов, министър на енергетиката (Снимка: МЕ)

  С търговете за доставка на втечнен природен газ (LNG), които „Булгаргаз“ обявява днес, започва реалната диверсификация в системата при максимална конкурентност, пълна прозрачност и търсене на най-добри цени. Това е голяма стъпка напред, благодарение на която ще осигурим двойно повече газ за страната, а „Булгаргаз“ може да се утвърди като регионален доставчик. Решението, което търсим, е комплексно. Това каза министърът на енергетиката Росен Христов на пресконференция, в която участва и изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева. 

  Тя информира, че стартиращите процедури са в три времеви направления – краткосрочно за доставки за ноември и за декември 2022 г., годишен търг за цялата 2023-та и дългосрочен за периода 2024-2034 г. Съответните количества са 1,5 млн. мегаватчаса за ноември, 2 млн. мегаватчаса за декември, 16 млн. мегаватчаса за 2023 г. и 10,6 млн. мегаватчаса годишно по дългосрочния търг. 

  Процедурите ще преминат през три етапа, а за дългосрочния ще протекат в рамките на 6 месеца. Първият етап включва подбор на кандидати, които трябва да подадат писмо до „Булгаргаз“. Те трябва да имат ясна собственост и да са с добра репутация. Вторият етап е подаване на офертите, а третият ще е класиране по тръжните документи. Подробната информация ще бъде качена на сайта на дружеството, посочи Златева. 

  Ще се търсят изключително добри ценови условия и ще бъде показан нов подход в провеждането на процедурите със стриктно спазване на конфиденциалността и сроковете до час. Ще бъде проведено и роуд шоу. Офертите ще се подават на специален имейл, до който ще имат достъп само оторизираните лица. Финалното одобрение е на КЕВР. 

  С дългосрочния търг даваме добър старт на следващото правителство за постигане на стратегическата цел за диверсификация на доставките, подчерта министър Христов. Запазеното от „Булгаргаз“ количество за 10-годишния период съвпада с графика за пуска на строящия се терминал в Александруполис през 2024 г. 

  По думите на енергийния министър истинската диверсификация ще даде възможност за осигуряване на количества газ, които възлизат на 130-150% от нуждите ни. Това ни дава шанс за безпроблемно преминаване от един доставчик на друг при критична необходимост. Успоредно се водят преговори за увеличаване на доставките по договора с Азербайджан. Преговорите с „Газпром“ продължават, но за момента няма развитие. Не затваряме вратата пред никого, допълни министър Христов. 

  Той акцентира също, че се провеждат разговори и за осигуряване на допълнителни слотове на терминали в Турция за 2023 г. За същата година е предвидено и участие на България в годишния търг за 2023 г. за слотове и за регазификация на терминала в Ревитуса. С новите процедури се изпълнява политиката на служебното правителство за гарантиране стабилност и диверсификация на доставките на природен газ за страната, заключиха енергийният министър и изпълнителният директор на „Газпром“. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Удължават противоепидемичните мерки
  Вижте какво предвижда новата заповед на министъра на здравеопазването
  преди 10 часа
  Японската централна банка с умерен оптимизъм за икономиката
  Има възможност за повишаване на заплатите, смята финансовата институция
  преди 10 часа
  ЕС одобри осми пакет от санкции срещу Русия
  Налага се таван на цените на руския петрол, забранява се вноса на редица руски продукти, износа на ИТ услуги и на всички портфейли с крипто активи
  преди 11 часа
  Президентът обяви кога свиква Народното събрание
  Радев обеща да остави достатъчно време на партиите, за да сформират управленско мнозинство
  преди 11 часа
  Швейцарската Howag разширява производството си в Търговище
  Компанията получи сертификат клас „В“ за инвестиция от 1,5 млн. лв., с нея ще се разкрият 15 нови работни места
  преди 12 часа