четвъртък, 29 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  966 прочитания

  Eldrive обявява три хъба за супер бързо зареждане на електромобили в България

  Два от тях вече работят, третият ще бъде пуснат до няколко седмици
  16 ноември 2022, 11:40 a+ a- a

  Снимки: Eldrive

  Най-големият оператор на публични зарядни станции за електромобили в България Eldrive обяви стратегическа стъпка в развитието на мрежата и електромобилността в България – хъбове за супер бързо зареждане по основните пътни маршрути в страната. Първата фаза включва три нови локации, на които има инсталирани супер бързи зарядни станции с мощност от 120 kW до 180 kW. Първите две локации са паркинга на търговски център The Mall в София и ритейл парк Виа Парк Север до магистрала Тракия в Пловдив, като те вече са активни и отворени за потребители. Третата локация, във винарска изба Дамяница до автомагистрала Струма, предстои да бъде пусната в експлоатация в следващите седмици.

  eMobility International е компанията, която управлява бизнеса на бранда Eldrive на всички пазари, на които оперира. Eldrive е най-големият оператор на зарядна инфраструктура за електромобили в България и региона. Към момента мрежата разполага с над 600 зарядни точки в България, Румъния и Литва, като е единствената мрежа у нас с национално покритие на пътната мрежа. Основният фокус на Eldrive е върху бързото и супер бързото зареждане. Плановете на компанията са да продължи международната си експанзия и на други международни пазари.

  На всеки от зарядните хъбове са инсталирани между четири и пет суперчарджъри от последно поколение на ABB с по два конектора всяка. Това прави възможно едновременното зареждане на най-малко 8 автомобила на всяка от локациите. Всички инсталирани суперчарджъри на ABB позволяват зареждане с максимална мощност и на автомобили с 400V архитектура на батериите, с което се премахва лимитиращия фактор за максимално бързо зареждане пред повечето от масовите модели. Хъбът на паркинга на търговски център The Mall разполага с двадесет конектора с мощност между 22 kW и 180 kW, който го превръща в най-големия заряден хъб в страната изобщо, като десет конектора позволяват супер бързо зареждане.

  „Гордеем се с развитието на мрежата на Eldrive в България и се радваме, че можем да започнем следващия етап в нейното развитие – изграждането на зарядни хъбове, на които бързо и удобно могат да зареждат множество коли едновременно. След постигането на национално покритие на мрежата ни, това е следващата ключова стъпка за Eldrive, и се радваме, че имаме партньор като ABB, с който можем да продължим да развиваме потенциала на мрежата и да подобряваме услугата си.“, коментира Димо Колчев, изпълнителен директор на Eldrive за България.

  „Бих искал да приветствам огромния ентусиазъм и професионализъм, с които екипа на Елдрайв Чарджинг осъществиха тези проекти. В лицето на Елдрайв Чарджинг ние от АББ виждаме надежден партньор допринасящ за популяризирането не само на нашите високотехнологични решения за зареждане на електрически автомобили, а и за популяризирането на електромобилността в България и региона въобще. Съвместният ни фокус върху изграждането на бързо-зарядни хъбове за зареждане на електромобили ще продължи в изпълнение на една от основните мисии на ABB E-Mobility - да изградим бъдеще на по-интелигентна и надеждна мобилност без емисии, достъпна за всеки и навсякъде“, коментира Ангел Димитров, Ръководител направление зарядна инфраструктура в АББ България.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers
  преди 7 часа
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 13 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 1 ден
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 1 ден
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния