сряда, 01 февруари 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  577 прочитания

  Строителството на метрото през "Слатина" ще започне в началото на 2023

  Със завършване и на 6-те километра през „Слатина“ метрото ще има дял от 50% от градския транспорт в столицата, подчерта Фандъкова
  30 ноември 2022, 11:51 a+ a- a

  сн: СО, Фотограф: Аделина Ангелова

  "Метрото остава най-важният стратегически проект за града. То променя средата и осигурява най-екологичния и удобен транспорт за гражданите. С тези нови три километра още 40 хиляди души дневно ще използват този транспорт, а след второто разширение през район „Слатина“ метрото ще има 50% дял от градския транспорт." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на строителството на разширението на Линия 3, метростанция „Стадион "Георги Аспарухов“. На проверката присъстваха и изп. директор на „Метрополитен“ проф. д-р инж. Стоян Братоев, зам.-кметовете на София по строителство и транспорт инж. Ангел Джоргов и Кристиан Кръстев, както и представители на ръководството на „Сименс“.

  Новият участък е с дължина 3 км и три метростанции. С него се дава възможност на още 40 000 души дневно да пътуват с метрото.

  "Строителството на метрото през район „Подуяне“ върви по график", посочи Фандъкова. "В последните месеци започна изграждането на конструкциите на трите нови метростанции – „Стадион Георги Аспарухов“, станция „Тракия“, която е разположена на кръстовищата на бул. „Ген. Владимир Вазов“ с ул. „Витиня“, и станция „Ген. Владимир Вазов“ в района на кръстовището с ул. „Ст. Доспевски“.

  „Сименс“ ще изпълнят системите за управление и функциониране на метровлаковете, които са общо 9 на брой. Вече започна проектирането им.

  "Успяхме да защитим средствата за разширението на метрото и започнахме строителството изцяло със средства на общината на 21 март 2022 година. Така компенсирахме забавянето на Националния план за възстановяване и устойчивост при предишното правителство" – посочи кметът. "Благодарна съм на министъра на финансите Велкова, която от август възстанови финансирането, както и за подкрепата ѝ за съфинансирането на участъка през район „Слатина“. Благодаря за съдействието, което получихме от вицепремиерите Пеканов и Христо Алексиев, и от министър Шишков" – подчерта Фандъкова.

  Тя съобщи, че в началото на 2023 ще започне строителството и на 6 км от Военната академия през „Слатина“ до бул. „Цариградско шосе“.

  Със завършване и на 6-те километра през „Слатина“ делът на метрото в системата на градския транспорт ще достигне 50%.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  И А1 вдига месечните такси
  Промяната влиза в сила след 1 март
  преди 8 часа
  Еврозоната избегна рецесия в края на 2022
  Това показва експресната оценка на Евростат, която подлежи на ревизия
  преди 9 часа
  МОН ще проследи реализацията на 70 000 висшисти
  Намаляване на интереса към профилираните паралелки с чужди езици за сметка на професионалните, отчете министърът на образованието
  преди 9 часа
  България на дъното в ЕС по участие на възрастни в учене през целия живот
  Най-много пълнолетни участват в този тип учене в Нидерландия, според данните на Евростат
  преди 10 часа
  СЗО: Пандемията остава извънредна ситуация за общественото здраве
  Организацията обаче даде сигнал, че това може да се промени в следващите месеци
  преди 11 часа
  Летището в Бургас: Готови сме за ранен старт на Лято 2023
  Нови полети тази година ще има до Познан, Каунас, Дъблин, Шчечин и Рига