сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1087 прочитания

    Строителството на метрото през "Слатина" ще започне в началото на 2023

    Със завършване и на 6-те километра през „Слатина“ метрото ще има дял от 50% от градския транспорт в столицата, подчерта Фандъкова
    30 ноември 2022, 11:51 a+ a- a

    сн: СО, Фотограф: Аделина Ангелова

    "Метрото остава най-важният стратегически проект за града. То променя средата и осигурява най-екологичния и удобен транспорт за гражданите. С тези нови три километра още 40 хиляди души дневно ще използват този транспорт, а след второто разширение през район „Слатина“ метрото ще има 50% дял от градския транспорт." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на строителството на разширението на Линия 3, метростанция „Стадион "Георги Аспарухов“. На проверката присъстваха и изп. директор на „Метрополитен“ проф. д-р инж. Стоян Братоев, зам.-кметовете на София по строителство и транспорт инж. Ангел Джоргов и Кристиан Кръстев, както и представители на ръководството на „Сименс“.

    Новият участък е с дължина 3 км и три метростанции. С него се дава възможност на още 40 000 души дневно да пътуват с метрото.

    "Строителството на метрото през район „Подуяне“ върви по график", посочи Фандъкова. "В последните месеци започна изграждането на конструкциите на трите нови метростанции – „Стадион Георги Аспарухов“, станция „Тракия“, която е разположена на кръстовищата на бул. „Ген. Владимир Вазов“ с ул. „Витиня“, и станция „Ген. Владимир Вазов“ в района на кръстовището с ул. „Ст. Доспевски“.

    „Сименс“ ще изпълнят системите за управление и функциониране на метровлаковете, които са общо 9 на брой. Вече започна проектирането им.

    "Успяхме да защитим средствата за разширението на метрото и започнахме строителството изцяло със средства на общината на 21 март 2022 година. Така компенсирахме забавянето на Националния план за възстановяване и устойчивост при предишното правителство" – посочи кметът. "Благодарна съм на министъра на финансите Велкова, която от август възстанови финансирането, както и за подкрепата ѝ за съфинансирането на участъка през район „Слатина“. Благодаря за съдействието, което получихме от вицепремиерите Пеканов и Христо Алексиев, и от министър Шишков" – подчерта Фандъкова.

    Тя съобщи, че в началото на 2023 ще започне строителството и на 6 км от Военната академия през „Слатина“ до бул. „Цариградско шосе“.

    Със завършване и на 6-те километра през „Слатина“ делът на метрото в системата на градския транспорт ще достигне 50%.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 4 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 4 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 5 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 6 часа
    преди 9 часа