неделя, 26 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  570 прочитания

  МОН ще проследи реализацията на 70 000 висшисти

  Намаляване на интереса към профилираните паралелки с чужди езици за сметка на професионалните, отчете министърът на образованието
  31 януари 2023, 16:22 a+ a- a

  снимка: МОН

  Министерството на образованието и науката ще проследи реализацията на повече от 70 000 български висшисти чрез проекта GRADE, финансиран по програма „Еразъм+“. В него участват около 2/3 от държавите-членки на ЕС и с оглед свободното движение на хора е напълно нормално да има центрове за информация за реализацията на завършилите висше образование, каза министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов при представянето на проекта в Техническия университет в София. На него присъстваха още зам.-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова, представители на академичната общност и експерти от МОН.

  „Цялата ни образователна система е насочена към придобиване на компетентности, свързани с реализацията на учащите се на пазара на труда, но досега трудно събирахме данни за нея“, посочи министър Пенов. Всяко такова начинание е насочено не толкова към университетите, колкото към възможността да привличаме нови и нови студенти, гарантирайки им качествена реализация“, каза още той. Проф.

  Пенов отчете и тенденция към намаляване на интереса към профилираните паралелки с чужди езици за сметка на професионалните. Родителите предпочитат децата да имат умения в икономика, счетоводство, предприемачество и успоредно с това да изучават чужди езици. По думите му повечето бъдещи студенти ще са с професионална подготовка от средното училище и ще искат да надградят в университета.

  Целта на проекта GRADE е да изследва реализацията на завършилите студенти в България през две конкретни академични години - 2020/2021 г. и 2016/2017 г. Ще се направи и сравнение със завършилите студенти в 16 други държави. Изследването обхваща значителен обем от въпроси, свързани с удовлетворението на младите хора от тяхното обучение, допълнителните курсове и квалификации, които са минали и др. Чрез проекта ще могат да се сравнят различни системи на висше образование в Европа, както и ще се идентифицират начините, по които те могат да станат по-добри в подготовката на младите хора на пазара на труда. Освен това информацията ще подпомогне и отговорните институции, които формират политиките в сферата на висшето образование. Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в анонимен формат, а данните ще бъдат интегрирани в международна база.

  "Освен че ще получим ясна картина къде сме ние, ще могат да се предприемат стъпки, за да се стимулира кандидатстването в едно или друго направление съобразно реализацията", каза зам.-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова.

  Пенов разгледа изграждащия се в момента Център за върхови постижения към Техническия университет. Той ще представлява "умален техно парк", където бизнесът ще има възможност да се включи в учебния процес и научните разработки.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  24 март 2023, 16:49
  Πpи зaмянaтa нa лeвa c eвpo заплатата ми, ако е 1500 лв., ще стане ли автоматично 1500 евро?
  От Българска народна банка обясняват след като се въведе еврото, как ще се превалутират заплатите
  24 март 2023, 16:23
  Представиха сайта за за наблюдение на цените на основни хранителни продукти
  Към момента са включени около 30 основни хранителни продукта
  24 март 2023, 13:11
  НСИ отчете спад на цените на жилищата в София
  Понижението е за последното тримесечие на 2022
  24 март 2023, 12:14
  2200 турски компании са създали над 4500 работни места у нас
  2 големи турски компании са инвестирали в Индустриален логистичен парк Бургас, а турски ИТ компании си сътрудничат с фирми в града
  24 март 2023, 11:05
  За първи път: Европа на едно ниво със САЩ по инвестиции в стартъпи в ранен етап на развитие
  Нова платформа за таланти в „дълбоките технологии“ ще насърчи новаторите да изберат да развиват бизнес в Европа, обяви Мария Габриел в САЩ