вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3991 прочитания

    Междуфирмените разплащания продължават да се бавят

    Подобрява се обаче събираемостта на задълженията на физическите лица, сочат данни на Асоциацията на колекторските агенции в България
    02 декември 0002, 00:00 a+ a- a

    Срокът на забавяне на плащанията между фирмите се е удължил с пет дни за една година, отчитат от Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ).

    Най-голямо е забавянето при строителството – средно с около 172 дни при 150 дни година по-рано. Сериозно забавяне на разплащанията се наблюдава и при услугите – 99 дни. При търговията и промишлеността периодът на изплащане на заемите обаче се е скъсил с няколко дни спрямо 2011 година, отбелязват от АКАБГ.

    Експертите отчитат и ръст на събираемостта на задълженията на физическите лица през есента. Явлението е нетипично за това време на годината, което традиционно се характеризира със спад във възможностите на българите да изплащат задълженията си, коментираха от асоциацията.

    „Досега наблюдавахме ясна сезонност при събирането на задължения – за есенните месеци и особено за септември досега бе типична по-ниската събираемост”, посочва Райна Миткова-Тодорова, председател на АКАБГ.

    За септември 2012 обаче АКАБГ отчита ръст от около 1.3 пункта в индекса на събираемостта на дълговете. Тази тенденция се запазва и през октомври.

    Експертите от асоциацията си обясняват промяната с топлата есен тази година, която доведе до по-ниски сметки за електричество. Това позволи на българите да заделят повече средства, за да погасят дълговете си.

    Наличието на големи инфраструктурни проекти пък удължи лятната сезонна заетост и също оказа влияние върху по-съвестното изплащане на задълженията от страна на хората.

    Като трета причина се изтъква растящата кредитна култура на българите. Кризата е направила хората по-внимателни и предпазливи при вземането на кредит.

    В същото време забавеното от работодателя възнаграждение продължава да е основна причина за забавяне на изплащането на задълженията. Това е аргументът на почти половината от хората за непогасяването навреме месечната си вноска.

    Известен спад се отчита при хората, които не са заплатили дълга си за периода поради безработица. В края на 2012 средностатистическият длъжник вече не е жител на Северозападна България, а се концентрира в големите градове, отбелязват от АКАБГ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 3 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 4 часа
    преди 5 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 7 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 7 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд