събота, 21 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3549 прочитания

  Междуфирмените разплащания продължават да се бавят

  Подобрява се обаче събираемостта на задълженията на физическите лица, сочат данни на Асоциацията на колекторските агенции в България
  30 ноември -1, 00:00 a+ a- a

  Срокът на забавяне на плащанията между фирмите се е удължил с пет дни за една година, отчитат от Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ).

  Най-голямо е забавянето при строителството – средно с около 172 дни при 150 дни година по-рано. Сериозно забавяне на разплащанията се наблюдава и при услугите – 99 дни. При търговията и промишлеността периодът на изплащане на заемите обаче се е скъсил с няколко дни спрямо 2011 година, отбелязват от АКАБГ.

  Експертите отчитат и ръст на събираемостта на задълженията на физическите лица през есента. Явлението е нетипично за това време на годината, което традиционно се характеризира със спад във възможностите на българите да изплащат задълженията си, коментираха от асоциацията.

  „Досега наблюдавахме ясна сезонност при събирането на задължения – за есенните месеци и особено за септември досега бе типична по-ниската събираемост”, посочва Райна Миткова-Тодорова, председател на АКАБГ.

  За септември 2012 обаче АКАБГ отчита ръст от около 1.3 пункта в индекса на събираемостта на дълговете. Тази тенденция се запазва и през октомври.

  Експертите от асоциацията си обясняват промяната с топлата есен тази година, която доведе до по-ниски сметки за електричество. Това позволи на българите да заделят повече средства, за да погасят дълговете си.

  Наличието на големи инфраструктурни проекти пък удължи лятната сезонна заетост и също оказа влияние върху по-съвестното изплащане на задълженията от страна на хората.

  Като трета причина се изтъква растящата кредитна култура на българите. Кризата е направила хората по-внимателни и предпазливи при вземането на кредит.

  В същото време забавеното от работодателя възнаграждение продължава да е основна причина за забавяне на изплащането на задълженията. Това е аргументът на почти половината от хората за непогасяването навреме месечната си вноска.

  Известен спад се отчита при хората, които не са заплатили дълга си за периода поради безработица. В края на 2012 средностатистическият длъжник вече не е жител на Северозападна България, а се концентрира в големите градове, отбелязват от АКАБГ.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 22 часа
  Проучване: Първи признаци на консолидация на ритейл парковете у нас
  Споделените пространства се превръщат във все по-важен елемент от офис средата, отчитат от Cushman & Wakefield Forton
  преди 1 ден
  ЕК признава COVID-19 за професионално заболяване
  Вижте работници от кои сектори ще получават обезщетения
  преди 1 ден
  262 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 162 986
  преди 2 дни
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 2 дни
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.