четвъртък, 28 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  953 прочитания

  50 медици завършиха курса по оказване на спешна помощ по въздух

  Това успешно полага основните на системата за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS)
  30 май 2023, 15:48 a+ a- a

  Снимка: Министерски съвет

  Дългоочакваната система за спешна медицинска помощ с хеликоптери (HEMS), със своята способност за бързо достигане и достъп до пациенти в отдалечени и трудни условия, ще подобри революционно начина, по който реагираме на спешни медицински случаи в България. Днес правим значителна стъпка в ангажимента към българските граждани за подобряване на спешната медицинска помощ и спасяването на човешки животи.

  Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, който участва в церемонията във ВМА по връчване на удостоверенията за завършен курс „Оказване на спешна медицинска помощ по въздуха“ на първите 50 лекари и медицински специалисти, завършили своето обучение. 

  Пеканов припомни, че проекта за медицинска помощ по въздух е бил една от първите мерки, които служебният кабинет на президента Румен Радев е включил към Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) през 2021 г. 

  „С огромна гордост и чест заставам пред вас, за да отбележа едно важно постижение в областта на спешната медицинска помощ. За мен е привилегия да поднеса най-сърдечните си поздравления на първите 50 парамедици, които успешно завършиха обучението си за работа с хеликоптери за спешна медицинска помощ (HEMS) в България. Благодаря ви за огромната отговорност, която поемате“, заяви вицепремиерът Пеканов, който участва в церемонията заедно с министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. 

  Пеканов посочи, че днешното събитие бележи значителна стъпка напред в ангажимента на нашата страна за подобряване на спешната медицинска помощ. 

  „Чрез комбинацията от специално-оборудвани медицински хеликоптери и висококвалифицирани медицински екипи, ние най-сетне ще можем да доставяме критично важна и навременна помощ за нуждаещите се, където и да са в страната. Днес ние приветстваме вашата готовност да се заемете с това благородно начинание. Имам пълната увереност, че ще оправдаете оказаното ви доверие и съм сигурен, че благодарение на вашите забележителни усилия HEMS ще се превърне в символ на надеждата и състраданието в България“, коментира той.

  Компонент „Здравеопазване“ на НПВУ има за цел повишаване на ефективността на националната здравна система и качеството на предоставените здравни услуги в България и включва инвестиции в здравния сектор на цялата територия, включително модернизиране на част от болниците и лечебните заведения за педиатрична, онкологична или психиатрична помощ. Освен спешната медицинска помощ по въздух, са предвидени мерки, свързани със създаване на амбулатории, така наречените строук центрове, както и мерки за справяне с недостига на здравни специалисти, включително с тяхното неравномерно географско разпределение. 

  В плана е заложена реформа, чрез която ще бъде създаден Национален фонд за насърчаване на по-балансирано разпределение на здравните специалисти на територията на страната, обърна специално внимание вицепремиерът. „Целта на Фонда най-общо е адресирането на структурните предизвикателства, свързани с недостига и неравномерното географско разпределение на здравните работници в страната. Предвижда допълнителен месечен доход за медицинските сестри и медицинските специалисти, работещи в отдалечени селища, като определя методиката за изчисляване на допълнителния месечен доход, който се изплаща от националния бюджет“, обясни Пеканов.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Доклад на ЕК: Едва 8% от българите имат дигитални умения над средното ниво
  България трябва да ускори внедряването на 5G и цифровизацията на на обществените услуги и бизнеса, препоръчва ЕК
  преди 8 часа
  Временно е спряно плащането през Е-Pay в електронните услуги на НАП
  От следващия месец плащанията към приходната агенция ще се извършват по нови банкови сметки в БНБ
  преди 8 часа
  Проектите за завод за батерии и протонен център отпадат от Плана за възстановяване
  Засегнати са общо 18 проекта, обяви министърът на финансите
  преди 9 часа
  1800 багажа на час: Летище София внедрява нова система за проверка на багажа
  Инсталирането на новите системи се очаква да приключи преди лятото на 2024
  преди 10 часа
  Главният изпълнителен директор на японската „Мейджи“ стана почетен консул на България
  От години компанията си сътрудничи с България в производството на кисело мляко в Япония с българска закваска