четвъртък, 28 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1741 прочитания

  Спечелено бе първото у нас дело за блокиране на достъп до пиратски сайтове

  Делото бе заведено от Българската асоциация на музикалните продуценти и IFPI
  01 юни 2023, 15:47 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), заедно с IFPI, организацията, представляваща звукозаписната индустрия в световен мащаб, координираха успешна блокираща съдебна процедура срещу BitTorrent сайтове в България.

  Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) е гласът на звукозаписната индустрия по целия свят, представляващ над 8000 членуващи в нея звукозаписни компании по целия свя, която работи за популяризиране на стойността на записаната музика, за защита на правата на продуцентите на звукозаписи и за разширяване на търговското използване на записаната музика по целия свят.

  Решението, постановено на първа инстанция от Софийски градски съд на 31 май 2023 г., изисква 3 интернет доставчика в България да предприемат действия по преустановяване и блокиране на достъпа на своите абонати до уебстраниците, в които са достъпни онлайн платформите за споделяне на файлове ThePirateBay и Zamunda. Трябва да бъдат блокирани не само основните уебстраници, но и техните огледални сайтове (proxy), включително и такива, които не са изрично посочени в съдебното решение. Така ще се преустанови възможността за извършване на нарушения от администраторите на The Pirate Bay и Zamunda спрямо музикални продуценти, членове на БАМП, в качеството им на носители на сродни продуцентски права. 

  Делото е заведено от БАМП през 2020 г., както от името на нейните членове, така и от името на големи звукозаписни компании, членуващи в IFPI. 

  България се присъединява към 20 държави по света, които вече са блокирали The Pirate Bay, включително 13 държави в ЕС. Zamunda, местен BitTorrent сайт, досега не е блокиран в други страни, тъй като България представлява 80% от трафика към него. Това решение ще има безспорно ключово влияние върху ограничаването на пиратството в страната ни занапред.

  Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) e сдружение с нестопанска цел, което обединява водещи продуцентски компании в областта на звукозаписната индустрия, което работи за защита на правата на своите членове и активно се ангажира в борбата с музикалното пиратство в България. От 1999 година БАМП е призната за Национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI).

  Франсис Мур, главен изпълнителен директор на IFPI, заяви: „Приветстваме това решение и въздействието, което то ще има върху ограничаването на незаконния достъп до музика. Нарушаването на авторски права от всякакъв вид причинява сериозна вреда на местните музикални екосистеми и насочва пари далеч от тези, които създават и инвестират в музика.“

  Според Петя Точарова, изпълнителен директор на БАМП, изходът от това дело е от голямо значение не само за музикалната индустрия, но и за целия творчески сектор в България. Тя заяви: „Приветстваме решението на Софийския градски съд, с което се отбелязва сериозен напредък в борбата на звукозаписната музикална индустрия срещу онлайн музикалното пиратство. За първи път в България се произнася съдебно решение за блокиране на достъп до пиратски уебсайтове и считаме този прецедент за важна стъпка в правилната посока.“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Доклад на ЕК: Едва 8% от българите имат дигитални умения над средното ниво
  България трябва да ускори внедряването на 5G и цифровизацията на на обществените услуги и бизнеса, препоръчва ЕК
  преди 8 часа
  Временно е спряно плащането през Е-Pay в електронните услуги на НАП
  От следващия месец плащанията към приходната агенция ще се извършват по нови банкови сметки в БНБ
  преди 8 часа
  Проектите за завод за батерии и протонен център отпадат от Плана за възстановяване
  Засегнати са общо 18 проекта, обяви министърът на финансите
  преди 9 часа
  1800 багажа на час: Летище София внедрява нова система за проверка на багажа
  Инсталирането на новите системи се очаква да приключи преди лятото на 2024
  преди 10 часа
  Главният изпълнителен директор на японската „Мейджи“ стана почетен консул на България
  От години компанията си сътрудничи с България в производството на кисело мляко в Япония с българска закваска