сряда, 19 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1988 прочитания

  Спечелено бе първото у нас дело за блокиране на достъп до пиратски сайтове

  Делото бе заведено от Българската асоциация на музикалните продуценти и IFPI
  01 юни 2023, 15:47 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), заедно с IFPI, организацията, представляваща звукозаписната индустрия в световен мащаб, координираха успешна блокираща съдебна процедура срещу BitTorrent сайтове в България.

  Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) е гласът на звукозаписната индустрия по целия свят, представляващ над 8000 членуващи в нея звукозаписни компании по целия свя, която работи за популяризиране на стойността на записаната музика, за защита на правата на продуцентите на звукозаписи и за разширяване на търговското използване на записаната музика по целия свят.

  Решението, постановено на първа инстанция от Софийски градски съд на 31 май 2023 г., изисква 3 интернет доставчика в България да предприемат действия по преустановяване и блокиране на достъпа на своите абонати до уебстраниците, в които са достъпни онлайн платформите за споделяне на файлове ThePirateBay и Zamunda. Трябва да бъдат блокирани не само основните уебстраници, но и техните огледални сайтове (proxy), включително и такива, които не са изрично посочени в съдебното решение. Така ще се преустанови възможността за извършване на нарушения от администраторите на The Pirate Bay и Zamunda спрямо музикални продуценти, членове на БАМП, в качеството им на носители на сродни продуцентски права. 

  Делото е заведено от БАМП през 2020 г., както от името на нейните членове, така и от името на големи звукозаписни компании, членуващи в IFPI. 

  България се присъединява към 20 държави по света, които вече са блокирали The Pirate Bay, включително 13 държави в ЕС. Zamunda, местен BitTorrent сайт, досега не е блокиран в други страни, тъй като България представлява 80% от трафика към него. Това решение ще има безспорно ключово влияние върху ограничаването на пиратството в страната ни занапред.

  Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) e сдружение с нестопанска цел, което обединява водещи продуцентски компании в областта на звукозаписната индустрия, което работи за защита на правата на своите членове и активно се ангажира в борбата с музикалното пиратство в България. От 1999 година БАМП е призната за Национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI).

  Франсис Мур, главен изпълнителен директор на IFPI, заяви: „Приветстваме това решение и въздействието, което то ще има върху ограничаването на незаконния достъп до музика. Нарушаването на авторски права от всякакъв вид причинява сериозна вреда на местните музикални екосистеми и насочва пари далеч от тези, които създават и инвестират в музика.“

  Според Петя Точарова, изпълнителен директор на БАМП, изходът от това дело е от голямо значение не само за музикалната индустрия, но и за целия творчески сектор в България. Тя заяви: „Приветстваме решението на Софийския градски съд, с което се отбелязва сериозен напредък в борбата на звукозаписната музикална индустрия срещу онлайн музикалното пиратство. За първи път в България се произнася съдебно решение за блокиране на достъп до пиратски уебсайтове и считаме този прецедент за важна стъпка в правилната посока.“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  PISA представи първата си оценка на творческото мислене при 15-годишните
  Българските ученици са с резултат по-нисък от средния за ОИСР
  преди 10 часа
  Хибридният модел на работа не влияе негативно върху продуктивността
  Вижте какво показва проучване, публикувано в сп. Nature
  преди 11 часа
  Платформата за инвестиране Freedom24 открива представителство в България
  Компанията обслужва повече от 250000 клиенти в Европейския съюз
  преди 12 часа
  МИР и ЕК сключиха Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
  Чрез него ще се повиши участието на български предприятия и научни организации в конкурсите за финансиране на изследователски и демонстрационни проекти към Съвместното предприятие „Чист водород“
  преди 15 часа
  Възнагражденията на висшия мениджмънт в САЩ се увеличават рекордно
  Ръстът е 3 пъти по-голям от този при заплатите на служителите