събота, 13 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5339 прочитания

  Дянков: Мястото на България безспорно е в еврозоната

  До 5 години страната може да се присъедини към валутния съюз, подчертава министърът на финансите пред британския вестник Times
  20 ноември 2012, 14:08 a+ a- a

  Възможно е България да се присъедини към еврозоната до пет години, ако валутният съюз постигне допълнителен напредък. Това коментира министърът на финансите Симеон Дянков пред британския вестник Times.

  Мястото на България несъмнено е в общия валутен съюз, отбелязва той. Дянков подчертава, че в момента страната ни не се стреми към членство в еврозоната, тъй като се прави оценка на опитите за подобряване на управлението на еврозоната.

  Министърът на финансите посочва, че страните извън еврозоната, каквато е и България, трябва да са подходящо представени в спорния единен банков надзорен орган, който ще се намира в Европейската централна банка.

  Естествена последица от това би била тези държави членки на банковия съюз също да имат достъп до спасителния фонд на еврозоната по време на банкови кризи, допълни финансовият министър.

  „Ако ще има единен банков надзорен орган в ЕЦБ или в институции, свързани с ЕЦБ, което именно се обсъжда, всеки следва да има право на глас”, настоява Дянков. „Държавите, които не членуват в Еврогрупата, трябва да седят на масата като равни... Ако имате равно право на глас, не трябва ли да имате и достъп до Европейския механизъм за стабилност? Считам, че това ще бъде естествена стъпка”, отбелязва министърът на финансите.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  преди 9 часа
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски
  преди 9 часа
  Възможности за инвестиции от израелски компании у нас обсъди президентът
  Намерението им да се реализират проекти за модернизация на военнопромишления комплекс у нас
  преди 10 часа
  Westinghouse подписа меморандуми със 17 български доставчици
  Те ще предоставят услуги и доставки за проекта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“, както и за други международни проекти
  преди 11 часа
  Инфлацията в САЩ със слаб ръст през март
  Данните поставят под въпрос намаляването на лихвите
  преди 13 часа
  За първи път в историята: Български учени със статия на водеща конфенеция за AI
  Екип от INSAIT e разработил приложение, оценяващо риска за изтичане на лична информация и което допринася за по-сигурен AI