петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5340 прочитания

    Как и колко европейски средства ще се харчат през 2014-2020?

    Вижте видео с министър Томислав Дончев за преговорите за многогодишната финансова рамка на ЕС и какви промени се предвиждат през следващия програмен период
    22 ноември 2012, 20:47 a+ a- a

    Как вървят преговорите за многогодишната финансова рамка на ЕС (2014-2020), разказа министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев по време на форума „Възможности и предизвикателства за бизнеса в Габровския регион”, организиран от Economy.bg и Jobs.bg.

    По думите на министъра още от началото на 2012 има политически натиск за намаляване обема на средствата, тъй като дори и финансово стабилните държави в Европа следват политики за ограничаване на разходите. „Аз очаквам компромиси. Големият въпрос е на каква стойност ще бъде той”, коментира министърът. Той сподели, че българската позиция е, че дори и да има намаляване на бюджета на многодишната финансова рамка за следващия програмен период, то тази икономия не трябва да бъде изцяло за сметка на Кохезионната политика на ЕС.
    Министър Дончев обясни, че чрез предприетите реформи Кохезионната политика на ЕС вече си поставя много по-амбициозни цели и задачи. Той обясни, че ще бъде съставен списък с реформи, които трябва да се случат във всяка от държавите членки. Ако страната напредва с добри темпове, то тя ще може да продължи да ползва европейските средства, но ако към затварянето на междинния период на 31 декември 2016 няма напредък в определена сфера, европейското финансиране ще бъде спирано. По думите на Томислав Дончев мерките са репресиращи, но мотивиращи.

    Министърът каза още, че формалния старт на техническите преговори с България вече е даден и неговите очаквания са този процес да приключи в средата на следващата година, когато трябва да бъде договорено колко Оперативни програми и в какви сфери ще се разходват в България.
    Новост, заложена от ЕС за следващия програмен период, е, че значителна част от средствата за регионално развитие ще отива не само за общинска инфраструктура, както е сега. „Задължително изискване е по-голям дял да отива по посока малки и средни предприятия, с акцент върху иновациите, новите разработки и внедряването им на пазара. Това ще бъде една от разликите спрямо този програмен период”, заяви министър Дончев. Много по-силен акцент ще има и върху т.нар. „зелена инфраструктура”.

    По думите на министър Дончев, на база на опита на страната ни вече могат да се допуснат стъпки по опростяване на процедурите. Предвижда се доста по-облекчен режим за проекти, които са на стойност под 100 000 лева, по-малко документи на фаза кандидатстване и отчитане, включително и лимит на контролите. Сред новите възможности е и либерализъм относно  жалене на всички фази. По думите на министър Дончев в България може да се приложи и възможността за интегрирани апликационни форми, което означава с един проект да може да се кандидатства по няколко оперативни програми.




    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 14 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 15 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 21 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 22 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава