четвъртък, 21 ноември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4738 прочитания

  Как и колко европейски средства ще се харчат през 2014-2020?

  Вижте видео с министър Томислав Дончев за преговорите за многогодишната финансова рамка на ЕС и какви промени се предвиждат през следващия програмен период
  22 ноември 2012, 20:47 a+ a- a

  Как вървят преговорите за многогодишната финансова рамка на ЕС (2014-2020), разказа министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев по време на форума „Възможности и предизвикателства за бизнеса в Габровския регион”, организиран от Economy.bg и Jobs.bg.

  По думите на министъра още от началото на 2012 има политически натиск за намаляване обема на средствата, тъй като дори и финансово стабилните държави в Европа следват политики за ограничаване на разходите. „Аз очаквам компромиси. Големият въпрос е на каква стойност ще бъде той”, коментира министърът. Той сподели, че българската позиция е, че дори и да има намаляване на бюджета на многодишната финансова рамка за следващия програмен период, то тази икономия не трябва да бъде изцяло за сметка на Кохезионната политика на ЕС.
  Министър Дончев обясни, че чрез предприетите реформи Кохезионната политика на ЕС вече си поставя много по-амбициозни цели и задачи. Той обясни, че ще бъде съставен списък с реформи, които трябва да се случат във всяка от държавите членки. Ако страната напредва с добри темпове, то тя ще може да продължи да ползва европейските средства, но ако към затварянето на междинния период на 31 декември 2016 няма напредък в определена сфера, европейското финансиране ще бъде спирано. По думите на Томислав Дончев мерките са репресиращи, но мотивиращи.

  Министърът каза още, че формалния старт на техническите преговори с България вече е даден и неговите очаквания са този процес да приключи в средата на следващата година, когато трябва да бъде договорено колко Оперативни програми и в какви сфери ще се разходват в България.
  Новост, заложена от ЕС за следващия програмен период, е, че значителна част от средствата за регионално развитие ще отива не само за общинска инфраструктура, както е сега. „Задължително изискване е по-голям дял да отива по посока малки и средни предприятия, с акцент върху иновациите, новите разработки и внедряването им на пазара. Това ще бъде една от разликите спрямо този програмен период”, заяви министър Дончев. Много по-силен акцент ще има и върху т.нар. „зелена инфраструктура”.

  По думите на министър Дончев, на база на опита на страната ни вече могат да се допуснат стъпки по опростяване на процедурите. Предвижда се доста по-облекчен режим за проекти, които са на стойност под 100 000 лева, по-малко документи на фаза кандидатстване и отчитане, включително и лимит на контролите. Сред новите възможности е и либерализъм относно  жалене на всички фази. По думите на министър Дончев в България може да се приложи и възможността за интегрирани апликационни форми, което означава с един проект да може да се кандидатства по няколко оперативни програми.
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  България планира да предостави 5G честоти до средата на 2020
  29,2 млрд. долара принос към БВП се очаква от разгръщането на 5G мрежите
  преди 9 часа
  10% от шефовете на 300 от най-големите компании у нас са жени
  Финансовият сектор е сферата с най-силно дамско присъствие във висшия мениджмънт, показва ново проучване
  преди 12 часа
  Fitch: Клубът на страните с ААА рейтинг може да се увеличи
  Това ще се случи за първи път от 10 години насам
  преди 15 часа
  България представлява интерес за индийския бизнес
  Вицепремиерът Марияна Николова е на официално посещение в Индия
  преди 16 часа
  САЩ удължи лиценза на Huawei с още 90 дни
  Това ще позволи на отдалечени местности в страната, използващи технологиите на компанията, да останат свързани