четвъртък, 28 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  617 прочитания

  България на 2-ро място по скорост на 5G мрежата в ЦИЕ

  Българската A1 предлага най-високата скорост в региона, по данни на Oоkla
  18 септември 2023, 10:15 a+ a- a

  Снимка: ЕП (©AdobeStock/Mirko Vitali)

  Ookla публикува данни за 5G напредъка в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по отношение разпределението на спектъра, 5G производителността, както и преустройството на спектъра.

  Въпреки че Полша е последната страна в региона, която разпределя специален 5G спектър, сега тя инициира търг за ключовата C честота (3400-3800 MHz), за да настигне своите съседи. Много страни в региона пренасочват средночестотния спектър и затварят 3G мрежи, за да разпределят спектър за 4G и 5G услуги.

  Република Северна Македония има най-високата средна скорост на изтегляне през 5G в региона, а нейната столица (Скопие) е не само най-бързата в страната, но също така се класира високо в световната класация за скорост на градовете на Ookla (25-то място).

  Според данните България е на второ място в Централна и Източна Европа по отношение на 5G производителност (233,63 Mbps). Също така според данни на Speedtest Intelligence A1 България води в средните скорости на теглене в 5G с 433,35 Mbps през второто тримесечие на 2023 г.
  Данните показват, че през второто тримесечие на 2023 г. Северна Македония е постигнала най-високата средна скорост на изтегляне на 5G в ЦИЕ от 317,91 Mbps. България е единствената друга държава в региона, която надхвърля 200 Mbps (233,63 Mbps).

  Според данните на Speedtest Intelligence средните скорости на изтегляне на 5G в различните части на региона могат да варират значително. Например Vodafone Унгария има скорост от 44,68 Mbps, докато A1 България се похвали със скорост от 433,35 Mbps през второто тримесечие на 2023 г. На повечето пазари резултатите на Ookla показват ясен 5G лидер, когато става въпрос за скорост, и A1 България се очертава като този лидер.

  През май 2023 г. Nokia обяви успешно изпробване на Nokia 5G Standalone (SA) Cloud RAN в търговската 5G мрежа на А1 България. Този тест последва интегрирането на 5G SA мрежата на A1 България през октомври 2022 г. 5G SA мрежата се състои от мрежа за радио достъп (RAN), изградена с оборудване на Nokia, и двурежимна опорна мрежа 5G Core на Ericsson.

  Междувременно, вторият най-бърз оператор Yettel Унгария също подобрява своята 5G производителност, като средната му 5G скорост на изтегляне се увеличава от 349,61 Mbps през второто тримесечие на 2022 г. до 403,73 Mbps през второто тримесечие на 2023 г., като в същото време Yettel Унгария съобщава, че покритието на 5G мрежата се е увеличило от 5% от населението през 2022 г. на 16% през 2023 г.

  Анализът на Ookla показва, че в ЦИЕ напредъкът и пречките пред развитието на 5G стават все по-очевидни. Решението на Полша да разпредели спектъра на С-обхвата е положителна стъпка напред. Други държави все още пренасочват своите мрежи и преразпределят спектъра.

  Залезът на 3G мрежите е глобална тенденция. Водещи мобилни оператори спират 3G, за да освободят спектъра за по-нови технологии и да насочат клиентите си към по-бързи технологии. Някои от начините, по които данните на Ookla могат да помогнат, е чрез идентифициране на области, където 2G или 3G сигналите са силни и където 4G LTE мрежите могат да бъдат подобрени с мрежово планиране и оптимизиране.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Доклад на ЕК: Едва 8% от българите имат дигитални умения над средното ниво
  България трябва да ускори внедряването на 5G и цифровизацията на на обществените услуги и бизнеса, препоръчва ЕК
  преди 9 часа
  Временно е спряно плащането през Е-Pay в електронните услуги на НАП
  От следващия месец плащанията към приходната агенция ще се извършват по нови банкови сметки в БНБ
  преди 10 часа
  Проектите за завод за батерии и протонен център отпадат от Плана за възстановяване
  Засегнати са общо 18 проекта, обяви министърът на финансите
  преди 11 часа
  1800 багажа на час: Летище София внедрява нова система за проверка на багажа
  Инсталирането на новите системи се очаква да приключи преди лятото на 2024
  преди 12 часа
  Главният изпълнителен директор на японската „Мейджи“ стана почетен консул на България
  От години компанията си сътрудничи с България в производството на кисело мляко в Япония с българска закваска