неделя, 25 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  703 прочитания

  МУ Пловдив с нов корпус

  Броят на чуждестранните вече изпреварва този на българските студенти в учебното заведение
  25 септември 2023, 13:31 a+ a- a

  Снимка: МОН

  Медицинският университет в Пловдив привлича все повече студенти, като броят на чуждестранните вече изпреварва този на българските. Това подчерта министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на откриването на новия учебен корпус на висшето училище. В събитието участие взе и министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

  „Медицинският университет в Пловдив е иновативен университет на настоящето, в който студентите получават образование на европейско и над европейско ниво. Той е и университетът на бъдещето със своя симулационен център, в който има възможност за сериозна иновативна подготовка“, каза проф. Цоков. По думите му тук среща си дават традициите и най-новите тенденции в обучението.

  Той отбеляза, че в този университет се вижда тенденцията за интернационализация на висшето образование – широки контакти с над 150 университета от цял свят, голям брой чуждестранни студенти и възможности за развитие на различни научни изследвания. „Всичко това позиционира Медицинския университет в Пловдив като един от важните центрове в българското висше образование“, посочи министър Цоков.

  Във висшето училище е изграден научно-изследователски институт, който развива повече от 7 направления на медицинската наука и разработва важни проекти, свързани с развитието ѝ в България.

  Министърът приветства екипа на ректора проф. д-р Мариана Мурджева и преподавателите за това, че университетът има много добра академична университетска инфраструктура, при това изградена от собствени приходи от проекти и допълнително обучение, основно на чуждестранни студенти. В момента над 6200 студенти се обучават от над 700 преподаватели.

  В 7-етажния нов корпус има 46 учебни зали, 51 кабинета и други помещения. В него ще се обучават 1200 студенти. На всеки етаж има обособен кът за отдих. Финансирането на този проект е изцяло със собствени средства на университета.

  В сградата ще бъдат разположени катедра „Образна диагностика“, специалност „Медицинска речева и езикова патология“, секция „Паразитология“, както и катедрите на Факултета по обществено здраве. В новия корпус ще бъде и департаментът по езиково и специализирано обучение.

  На тържествената церемония присъстваха още областният управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев, кметът на града Здравко Димитров и др.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 1 ден
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 1 ден
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 1 ден
  преди 2 дни
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията