петък, 08 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  536 прочитания

  Доклад на ЕК: Едва 8% от българите имат дигитални умения над средното ниво

  България трябва да ускори внедряването на 5G и цифровизацията на на обществените услуги и бизнеса, препоръчва ЕК
  27 септември 2023, 16:49 a+ a- a

  Едва 1/3 от българите на възраст между 16 и 74 години има поне основни цифрови умения, а само 8% от хората ги надвишават. Това са посочва в първи годишен доклад на ЕК "За състоянието на дигиталното десетилетие на Европа".

  В него се отбелязва, че макар България да има нисък дял от ИКТ специалисти - 3.8% спрямо 4.6% средно в ЕС, страната ни е с най-висок дял на жените, работещи в тази област - 28.9% спрямо 18.9% средно за Общността. Делът на завършилите ИКТ образование у нас е 4.9%, при средно за ЕС 4.2%, сочат данните.

  Еврокомисията препоръчва България значително да увеличи усилията в областта на цифровите умения и да повиши възможностите за преквалификация.

  Неравномерното разпределение на цифровата инфраструктура в селските райони изисква допълнително внимание, се допълва в доклада.

  Разпространението на цифрови обществени услуги все още е ниско и са необходими целенасочени мерки, включително максимално ограничаване на административната тежест за дружествата, добавя ЕК.

  България трябва да увеличи усилията си за инфраструктурата за свързаност, особено за разгръщане на 5G мрежата и гигабитовата свързаност, отбелязва още ЕК. Допълва се, че разпространението на 5G напредва и достига 67%, но са необходими още усилия.

  По отношение на цифровизацията на бизнеса България изостава значително от другите страни в ЕС и има нужда от допълнителни действия в тази посока, препоръчва ЕК.

  Делът на българските дружества с услуги в облака е един от най-ниските в ЕС.

  Отчита се също, че у нас услугите на електронното правителство се използват по-рядко, отколкото в останалите страни от ЕС. Отбелязва се, че достъпът до електронни здравни досиета в България е по-висок - 77% спрямо средното равнище в ЕС от 72%.

  Докладът отчита, че броят на установените в ЕС еднорози се е увеличил значително през последното десетилетие. В началото на 2023 г. в ЕС са установени 249 еднорози в сравнение с 1444 в САЩ и 330 в Китай.

  ЕС се ангажира да увеличи основните цифрови умения сред най-малко 80% от лицата на възраст 16—74 години и да достигне 20 милиона специалисти в областта на ИКТ до 2030. Докладът обаче показва, че до 2030 и при настоящите условия само 59% от населението ще владее поне основни цифрови умения, а броят на специалистите в областта на ИКТ няма да надхвърли 12 милиона.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Schneider Electric откри първата в България иновативна индустриална геотермална система
  Пловдивската фабрика става независима от природен газ и може да постигне над 70% икономия на енергията за отопление и охлаждане
  преди 10 часа
  Mitel стъпва на българския пазар
  Канадската компания придоби Unify на Atos, вследствие на което има 500 служители у нас
  преди 10 часа
  Магазин от новия формат BILLA Днес отвори вртаи в село Граф Игнатиево
  Обектът е четвърти в страната от новия формат на веригата, а в изграждането му са инвестирани близо 2 млн. лв.
  преди 11 часа
  Бизнесът подава автоматизирано уведомления за трудови договори в НАП
  Приходната агенция надгради електронната услуга, позволяваща свързаност от типа „система-система“
  преди 12 часа
  Grafton отвори врати в България
  Grafton, една от най-големите компании за подбор на персонал, част от Gi Group Холдинг, ще се фокусира върху пазара на ИТ кадри у нас