петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1088 прочитания

  Трябва да имаме много постоянна и последователна политика за сектор енергетика

  Това заяви европейският депутат Цветелина Пенкова по време на форума BeRenewable 2023
  02 октомври 2023, 14:59 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  В София бе открит енергийният форум Be Renewable, организиран от M3 Communications Group и Сдружение Соларна Академия. На откриването гостуваха Цветелина Пенкова, европейски депутат, Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП, Николай Павлов, зам.-министър на икономиката и енергетиката, Ангелин Цачев, изпълнителен директор на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО), Благой Голубарев, член на Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР), и др.

  Форумът събира на едно място представители на държавата, ЕС, бизнеса и неправителствени организации, които да дискутират проблемите и решенията за постигане на справедлив енергиен преход в България.

  „Be Renewable 2023 е среща на експерти и практици, на визионери, които вярват, че бъдещето на енергията е във възобновяемите източници. На форума предстои още да разгледаме иновативни технологии, устойчиви бизнес-модели и финансови решения. Ще се запознаем с европейски практики, които могат да бъдат успешно приложени у нас. Ще проучим как да създадем и управляваме възобновяеми енергийни проекти, като в същото време се поддържа справедливост и екологична устойчивост,“ каза д-р инж. Веселин Тодоров, председател на Сдружение Соларна Академия България.

  Евродепутатът Цветелина Пенкова каза: „Това, което ЕС осъзна като политики и начин на поведение е, че определено пътят към диверсификация на енергийните източници и фокусирането върху усилията да произвеждаме голяма част от енергията, която консумираме сами, са двата основни акцента или двата основни урока, които научихме. Т.е. трябва да вървим в посока търсене на решения, а не да очакваме трети страни да решат нашите проблеми... Когато говорим за енергийна сигурност има 3 направления, в които трябва да мислим. На първо място разбира се е достъпност и достатъчно количество на енергия, т.е. ние трябва да гарантираме, че европейските граждани и индустрии могат да получат нужните количества енергия. На второ място тя разбира се трябва да е на достъпни цени и на трето място това, което е изключително важно за бъдещето оттук нататък за нашия енергиен микс, е да използваме все повече възобновяемите източници на енергия, които по един или друг начин ще ни направят по-независими. Тук правя една вметка, че когато говорим за енергетика много трудно можем да говорим за независимост или за пълно откъсване от всякакъв тип външни за ЕС доставчици, тъй като това е невъзможно поради все пак изчерпаемостта на някои ключови ресурси в рамките на Съюза. Но нека да вървим по път, по който можем да достигнем максималните нива на автономност... Това, което осъзнахме със сигурност за последните няколко години е, че не можем да залитаме в крайности. Не бива да си го позволяваме. Напротив трябва да имаме една много постоянна и последователна политика когато говорим за сектор енергетика.“

  Тя подчерта, че проблем пред Зеления преход е сериозният недостиг на инженери и енергийни специалисти на европейска база. Според нея трябва да се положат сериозни усилия за наваксване в този сектор, като уточни, че подготовката на кадрови потенциал не се случва бързо и ще е необходимо едно десетилетие за изграждане на висококвалифицирани специалисти за сектора.

  Зам.-министър Павлов обясни: „Нашата страна наред с Полша, Естония и Кипър е сред страните с най-висока въглеродна интензивност на производството на електроенергия и постигането на неутралност спрямо климата до 2050 г. изисква значително, дори драстично намаляване на емисиите от производството и потреблението на електроенергия... Решение на проблема е в засилване на сътрудничеството и подобряване на връзките между енергийните мрежи и използването на все повече и повече ВЕИ. Водно-електрическата енергия и енергията от ВЕИ като геотермална, вятърната, слънчевата, биогоривата е една алтернатива на изкопаемите горива и може както да намали емисиите на парникови газове, така и да реши проблема до голяма степен с диверсифициране на енергийните доставки.“

  Той благодари на организаторите на форума, че събират на еднo място представители на държава, бизнес и НПО, които да дискутират проблемите и решенията за постигането на справедлив енергиен преход.

  Форумът продължава и утре в Интер експо център с панели, посветени на електромобилността, енергийната и климатична дипломация, зеленият водород и др.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 49 минути
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 1 час
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 5 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 6 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 7 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект