събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7233 прочитания

    Окончателно: Връщат част от осигуровките на инвеститори, разкрили нови работни места

    Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за насърчаване на инвестициите
    29 ноември 2012, 15:08 a+ a- a

    Близо 17.5% от разходите си за човешки ресурси ще могат да получат обратно фирмите от държавата в рамките на две години след влизане в сила на съответните промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Това посочи министърът на икономиката Делян Добрев.

    Промените бяха гласувани на второ четене от парламента. Те предвиждат предприятия, разкрили нови работни места, да получават обратно направените от тях осигуровки за новоназначените служители за период от две години.

    Условието за ползване на преференцията е инвестицията и трудовата заетост да се поддържат от работодателите най-малко 3 години за малки и средни предприятия и най-малко 5 години - за големи фирми.

    Новата мярка ще се прилага приоритетно за проекти във високотехнологични дейности на икономиката или в общините с безработица над средната за страната.

    Броят на създадените нови работни места също ще бъде критерий за сертифициране. Проекти в сектора на услугите, при които размерът на инвестицията не е висок, но генерираната заетост е значима, също ще могат да кандидатстват за сертификат.

    Промените предвиждат и чуждестранен инвеститор да може да придобие българско гражданство, ако е получил статут на постоянно пребиваващ преди поне 1 година и е вложил не по-малко от 1 млн. лв. в капитала на българско търговско дружество, което изпълнява приоритетен инвестиционен проект.

    Междувременно министър Добрев посочи, че България има капацитета да изгради максимум два технологични парка. Единият е „София тех парк”. Може да се изгради и втори такъв център в Пловдив, който да бъде специализиран повече в новите технологии в земеделието, а не в ИТ сектора.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 11 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 12 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 12 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 14 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години