четвъртък, 29 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  536 прочитания

  България и Франция проучват възможности за сътрудничество в енергетиката и отбраната

  Акад. Денков се срещна с Лоранс Бун, държавен секретар по европейските въпроси на Франция
  13 октомври 2023, 08:24 a+ a- a

  Снимка: МС

  Има възможности за сътрудничество между България и Франция в сферата на атомната енергетика, стана ясно на среща между премиера акад. Николай Денков и Лоранс Бун, държавен секретар по европейските въпроси на Франция.

  Френската страна проявява интерес към участие в проекта за два нови реактора в АЕЦ „Козлодуй“. Освен това през февруари т.г. е сключен договор с френската компания „Фраматом" за доставка на свежо ядрено гориво за блок 6 на „Козлодуй“ в периода 2025-2034 г. Обсъжда се проект на декларация за намерения за сътрудничество в областта на атомната енергетика между министерствата на енергетиката на двете държави.

  Министър-председателят обясни на своята гостенка, че обещанията на служебния кабинет на френската компания EDF да бъде възложено предпроектно проучване за строителството на АЕЦ „Белене“ са били нереалистични. „Този проект никога не е имал истински шанс да се реализира, а с началото на войната в Украйна и европейските санкции срещу Русия го изгуби съвсем“, каза акад. Денков. Само преди дни българското правителство спря окончателно проекта за втора атомна централа.

  Премиерът и Лоранс Бун отбелязаха също интензивното сътрудничество на двете страни в областта на отбраната. Франция проявява интерес към проектите за модернизация на българската армия - френски компании участват с оферти за доставка на технологично оборудване.

  Франция подкрепя България по отношение на основните ѝ външнополитически приоритети – присъединяването към Шенгенското пространство и еврозоната, както и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

  Министър-председателят благодари на френския посланик в България Жоел Мейер за посещението на делегацията от Движението на предприятията във Франция - МЕDEF. В рамките на два дни представители на повече от 100 френски компании и дружества проучват на място възможностите за бизнес в нашата страна.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers
  преди 2 часа
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 8 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 1 ден
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 1 ден
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния