четвъртък, 29 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  550 прочитания

  Стойчева: Целта ни е да превърнем България в иновационен хъб за Югоизточна Европа

  Министърът на иновациите участва във форум на Алианса на ЕС за стартъпи
  19 октомври 2023, 16:12 a+ a- a

  Сътрудничество между България и Испания в областта на иновациите, насърчаването на инвестиции във високотехнологични сектори и развитието на стартиращи и бързо развиващи се компании обсъдиха министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и държавният секретар за дигитализацията и изкуствения интелект на Испания Карме Артигас на работна среща в испанския град Леон. Стойчева и Артигас коментираха засилващата се роля на предприемаческата и стартъп екосистема в двете страни и регулациите, свързани с развитието и дейностите им в Европа. Акцент в разговора беше поставен и върху навлизането на изкуствения интелект и предстоящата международна конференция, която МИР ще организира в София по темата.

  Министърът на иновациите подчерта важността и ролята на Института за изкуствен интелект INSAIT в София и суперкомпютърът Discoverer за региона и Европа, както и талантите у нас. Стойчева представи възможностите за инвестиции в България, както и финансови инструменти в подкрепа на инвеститори.

  „Целта ни е да ребрандираме България и да я превърнем в иновационен хъб за Югоизточна Европа“, каза още тя. Министърът на иновациите заяви, че научната и развойна дейност у нас е добре развита. Стойчева представи визията на МИР за подкрепа на взаимодействието между науката и бизнеса в България чрез Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация, която министерството ще управлява в настоящия програмен период до 2027 г.

  „Иновациите са хоризонтална дейност, която обхваща всички сектори и засяга всички заинтересовани страни, а образованието е изключително важно и в основата на създаване на иновации“, каза Стойчева. Тя подчерта, че Министерството на иновациите и растежа работи в тясно сътрудничество с Министерството на образованието и науката, както и с други институции за създаване на основа за развитие на високотехнологични стартъпи.

  От своя страна Артигас заяви, че визията и целите на министър Стойчева са изключително важни за развитието на иновациите на европейско ниво. Тя обърна внимание на регулациите за предприемаческата и стартъп екосистема в Европа, както и законодателството по отношение на контрола върху използването на изкуствения интелект.

  След срещата министър Стойчева участва във форум на Алианса на Европейския съюз за стартиращи предприятия (ESNA). „Министерството на иновациите и растежа подкрепя и насърчава предприемачите и стартъпите да са водещи и развиващи иновациите и дигиталната трансформация на България“, заяви на събитието Стойчева. По думите й Европа има капацитет както в индустрията, така и в научната и развойна дейност. „Ние разполагаме с този потенциал и ако работим по модела на отворена иновация заедно с всички заинтересовани страни, можем да създадем европейския модел за създаване на иновации“, коментира още Стойчева. Тя представи и визията си за създаване на мрежа от иновационни долини в Европа, чрез които да се повиши конкурентоспособността на континента.

  По време на форума беше приета Декларация за подхода на ЕС към стартиращи фирми. Акцентите в нея включват осигуряване на централизирана координация на стратегията на ЕС за новосъздадени предприятия, насърчаване на дискусии за създаване на цялостна рамка на ЕС в подкрепа на стартиращи предприятия, осъществяване на връзки с екосистеми от други региони по света и др.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers
  преди 2 часа
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 8 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 1 ден
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 1 ден
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния