събота, 24 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  757 прочитания

  Денков: По-добре да съберем свръхпечалбите на „Лукойл“, отколкото да бързаме с отмяна на дерогацията

  Около 60% от свръхпечалбите на „Лукойл България“ трябва да влязат в държавната хазна до 31 декември
  23 октомври 2023, 15:58 a+ a- a

  Реалистичното и смислено решение е да се съберат свръхпечалбите на „Лукойл България“ от разликата в цените на руския и неруския нефт, отколкото да бързаме с отмяната на дерогацията за преработка на руски петрол. Това заяви премиерът акад. Николай Денков пред журналисти в Благоевград.

  С последните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане от октомври т.г. около 60% от свръхпечалбите на „Лукойл България“ трябва да влязат в държавната хазна до 31 декември 2023 г. „Очакваме „Лукойл“ да спази законите. Аз на думи не вярвам. Това, което всички искаме, е тези данъци да влязат в хазната максимално скоро и не по-късно от края на годината“, категоричен беше премиерът. Такъв е бил и фокусът на дискусията, която се проведе тази сутринта с лидери на партиите, подкрепящи правителството.

  Министър-председателят за пореден път определи като невъзможно предложението за спиране на дерогацията на „Лукойл“ в рамките на седем дни. „Това означава, че рафинерията няма да има петрол след 10-15 дни, когато се изчерпат запасите ѝ. Има разлика между това „Лукойл“ да може да работи с неруски петрол и да има такъв в наличност“, допълни акад. Денков. „Да, рафинерията може да работи с различен петрол, но той се осигурява с дългосрочни договори, а те изискват месеци на преговори. Именно това беше основната причина дерогацията да се прави на етапи“, подчерта той.

  Предложението събраните средства от свръхпечалбите на „Лукойл България“ да бъдат използвани като компенсации за намаляване на цената на горивата може да се окаже наказуемо от Европейската комисия. „Аз бих бил предпазлив да кажа точно как ще се използват тези средства. Със сигурност ще бъде в полза на хората“, заяви акад. Денков.

  Министър-председателят коментира и очакванията пенсионерите да получат коледни надбавки тази година, въпреки че такива не са предвидени в бюджета за 2023 г. Много по-важно е да се повишат пенсиите, така че възрастните хора да получават по 50 лв. всеки месец вместо веднъж или два пъти в годината като бонус и някой да печели популярност, каза премиерът. „Този разговор не е приключил. Нека да видим изпълнението на бюджета през месец ноември, тогава ще обсъждаме пак“, добави той.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 1 ден
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 1 ден
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 1 ден
  преди 2 дни
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията