четвъртък, 22 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  756 прочитания

  Партньорството между България и Обединеното кралство става стратегическо

  Ще си сътрудничим в области, като: външни работи, сигурност и отбрана; правосъдие и вътрешни работи; икономика и търговия, технологии, наука, здравеопазване, образование, и др.
  25 октомври 2023, 10:24 a+ a- a

  сн: МВнР

  Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и Джеймс Клевърли, британският външен министър, подписаха Съвместна декларация за стратегическо партньорство между България и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Официалната церемония се състоя в Лондон.

  „Днес е много важен ден в двустранните отношения между България и Обединеното кралство. Подписването на декларацията издига партньорството между България и Обединеното кралство на ново стратегическо ниво и е в полза на гражданите на двете страни. Тя е резултат от активната ни работа с британските партньори през последните няколко месеца.“, заяви Мария Габриел.

  Съвместната декларация олицетворява силната амбиция на двете страни за още по-силно сътрудничество в редица ключови области - външна политика, политика за сигурност и отбрана; правосъдие и вътрешни работи; двустранно икономическо и търговско сътрудничество; технологии, наука, здравеопазване, образование, култура и околна среда.

  Мария Габриел специално подчерта важността на научните изследвания, иновациите и образованието. Именно те са посочени като ключова сфера на стратегическото партньорство. Например, може да се търси активизиране на съвместната работа в рамките на програмата „Хоризонт Европа“.

  България и Обединеното кралство ще работят също за увеличаване на академичната мобилност. Една от целите е взаимно признаване на националните документи, удостоверяващи завършени нива на училищно и висше образование.

  Мария Габриел подчерта също, че „ще бъдат положени всички усилия за ефективното изпълнение на заявените в документа приоритети“. Важна роля в това отношение ще играе ежегодния диалог между външните министерства на двете страни.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 33 минути
  Nvidia отчете рекордни приходи
  Акциите на компанията отбелязват 200% ръст спрямо година по-рано
  преди 2 часа
  ЕК разследва TikTok за алгоритми, водещи до пристрастяване
  Китайската социална мрежа има над 1 млрд. потребители
  преди 6 часа
  Sameday България планира да инвестира над 17 млн. лева през 2024 г.
  През 2023 г., Sameday отчита 2,6 млн. доставени пратки, с 38% от тях получени чрез автоматизирани шкафчета за доставка извън дома
  преди 6 часа
  Capital One придобива Discover
  Сделката на стойност $35,3 млрд. ще обедини двете най-големи компании за кредитни карти в САЩ
  преди 7 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас с ръст от 28% за година
  Най-големите вложения в страната за януари - декември 2023 са от Швейцария, Австрия и Белгия
  преди 8 часа