четвъртък, 22 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  597 прочитания

  Кабинетът към посланиците от ЕС: Таксата за руския газ засяга само „Газпром“

  25 октомври 2023, 17:09 a+ a- a

  Въведената неотдавна такса за внос и транзит на руски газ през България няма да се отрази негативно на европейските потребители. Тя ще засегне единствено печалбите на „Газпром“. Това чуха посланиците на държавите от Европейския съюз (ЕС) от премиера акад. Николай Денков, вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, министрите на финансите и на енергетиката Асен Василев и Румен Радев.

  „ЕС не трябва да е зависим от руския газ. Не е допустимо с парите на европейските данъкоплатци да се финансира войната на Русия срещу Украйна“, заяви акад. Денков. Той припомни, че през последните години е свършена много работа, за да може Европа да получава газ от различни източници.

  Ден след визитата си във Виена министър-председателят отново изтъкна пред дипломатите от ЕС аргументите за приемането на България в Шенгенското пространство: „Ако не е необходимо да пазим границите между България и Гърция и България и Румъния, страната ни ще насочи много повече усилия и ресурс към границите ни с Турция и Сърбия“. Премиерът изрази надежда, че през декември на редовното заседание на Европейския съвет ще бъде взето правилното решение в полза на българските и европейските граждани и бизнес. Министър-председателят обърна внимание, че страната ни е постигнала голям напредък в областта на върховенството на правото и това се отчита от нашите партньори и от Европейската комисия.

  По време на разговора бяха обсъдени и други важни теми като войната в Украйна, ситуацията в Близкия Изток, миграцията, конкурентоспособността на ЕС и други въпроси, които са в дневния ред на предстоящото през тази седмица заседание на Европейския съвет.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  ЕК разследва TikTok за алгоритми, водещи до пристрастяване
  Китайската социална мрежа има над 1 млрд. потребители
  преди 4 часа
  Sameday България планира да инвестира над 17 млн. лева през 2024 г.
  През 2023 г., Sameday отчита 2,6 млн. доставени пратки, с 38% от тях получени чрез автоматизирани шкафчета за доставка извън дома
  преди 5 часа
  Capital One придобива Discover
  Сделката на стойност $35,3 млрд. ще обедини двете най-големи компании за кредитни карти в САЩ
  преди 6 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас с ръст от 28% за година
  Най-големите вложения в страната за януари - декември 2023 са от Швейцария, Австрия и Белгия
  преди 7 часа