четвъртък, 22 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  754 прочитания

  Над 11 500 ученици са включени в дуално обучение

  Участват 180 училища в партньорство с над 690 работодатели в страната
  27 октомври 2023, 13:27 a+ a- a

  Над 11 500 ученици от 180 училища са включени в дуално обучение в партньорство с над 690 работодатели в страната. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на информационна среща по проекта "Подкрепа за дуалната система на обучение". В нея участваха над 200 души - родители и ученици от София-град и София-област, на които предстои избор на средно образование, както и представители на бизнеса. За разширяване на обхвата на дуалното обучение са инвестирани близо 20 милиона лева чрез Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

  „Дуалното обучение позволява на учениците, още в процеса на обучение, да изграждат своите ключови и професионални умения и компетентности в реална работна среда“, отбеляза Галин Цоков. По думите му това им позволява да станат по-добри професионалисти, но и да бъдат харесани от самите работодатели и да могат да започнат веднага работа след приключване на своето обучение. В рамките на такъв тип образование много рядко може да има и безработица, защото учениците още при обучението ще могат да намерят своите реални работни позиции.

  Министърът акцентира, че в този партньорски модел на обучение училищата могат да подобряват своите учебни програми - в диалог с фирмите, с които работят. „Дуалното обучение е един от най-добрите модели на образование, защото учениците, заедно с часовете в класната стая, имат възможност за продължително обучение в предприятия на конкретни работни места, а с напътствията на наставниците овладяват необходимите на пазара на труда професионални умения“, обясни Цоков.

  В много от общообразователните училища също има професионални паралелки с обучение по информационни технологии, икономика, хотелиерство, творчески професии и други. „Дуалното обучение е много важно за образователната система и защото то дава повече възможности за изграждане на връзката между родителите, училището и работодателите“, каза Цоков.

  Той отбеляза, че е приета стратегическа визия за развитие на дуалното образование и обучение в България до 2030 г. от Консултативния съвет по професионално образование, която предвижда гъвкав прием в дуално обучение, облекчения за работодателите, но и трансформирането им в двигател на обучението чрез работа.

  В срещата, чиято цел бе да мотивира избор на дуално обучение, участваха и началниците на двете Регионални управления на образованието в София-град и София-област, експерти от МОН, а ученици, учители, наставници и мениджъри на малки фирми и големи успешни вериги споделиха какво са постигнали благодарение на тази форма на ранна професионална подготовка.

  На изложбени щандове ученици от паралелки с дуално обучение от 11 професионални гимназии показаха готови изделия и работни процеси, които прилагат в обучението чрез работа.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 45 минути
  Nvidia отчете рекордни приходи
  Акциите на компанията отбелязват 200% ръст спрямо година по-рано
  преди 3 часа
  ЕК разследва TikTok за алгоритми, водещи до пристрастяване
  Китайската социална мрежа има над 1 млрд. потребители
  преди 6 часа
  Sameday България планира да инвестира над 17 млн. лева през 2024 г.
  През 2023 г., Sameday отчита 2,6 млн. доставени пратки, с 38% от тях получени чрез автоматизирани шкафчета за доставка извън дома
  преди 7 часа
  Capital One придобива Discover
  Сделката на стойност $35,3 млрд. ще обедини двете най-големи компании за кредитни карти в САЩ
  преди 8 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас с ръст от 28% за година
  Най-големите вложения в страната за януари - декември 2023 са от Швейцария, Австрия и Белгия
  преди 8 часа