събота, 24 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  921 прочитания

  Създават Съвет за иновации към МИР

  В него трябва да участват представители на научните среди, бизнеса, медицински специалисти и финансиращи организации, обясни министърът на иновациите
  27 октомври 2023, 15:56 a+ a- a

  Подготвяме учредяването на Съвет за иновациите към Министерството на иновациите и растежа. От изключителна важност е в него да участват представители на научните среди, на бизнеса, на стартъпи и финансиращи организации. Целта е да работим за устойчивост на иновационната екосистема чрез включването на всички заинтересовани страни. Например за създаването на общи решения в сектор „Здравеопазване“ е важно да се включат както предприемачи, иноватори, така и медицински специалисти и учени. Затова е необходима по-дългосрочна стратегия, която да бъде развита през годините, а не да е приоритет на едно правителство за един мандат. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева. Тя участва в конференция „За по-устойчива здравна система в България“ в София, организирана от Българо-швейцарската, Американската и Германо-българската търговски камари. В събитието участваха министрите на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков и на електронното управление Александър Йоловски, проф. Рифат Атун, отговарящ за глобалните здравни системи към департамента по обществено здраве към университета Харвард, САЩ, както и представители на професионални и секторни асоциации.

  „Иновациите са ключът към промяната в здравеопазването у нас. Чрез инвестиции в този сектор може да обърнем представите за здравеопазването у нас – от темите за проблемите в теми на възможностите“, каза още Стойчева. Тя подчерта, че иновациите в определена област не могат да се реализират само от едно министерство, а са модел и стратегия за визия и работа на няколко институции.

  „Работим с всички министерства, за да се развиват иновации в различните сектори. Ако всяка институция и сфера работи самостоятелно, отново ще се стигне до отделни действия, които не водят до по-добър ефект за икономиката“, обясни министърът.

  „Темата за дигитализацията на здравеопазването е изключително важна, но не е единствената. Необходима е обща политика спрямо медицинските кадри и развитието на капацитета на целия здравен сектор, който си взаимодейства с всички останали сектори“, заяви още Стойчева. Тя припомни, че предстои по програмата за иновации в предприятията (ПКИП) да бъдат отворени за кандидатстване за българските фирми две процедури – за разработване на иновации и за внедряването им. „Има отделен значителен ресурс за тях“, каза министърът. По двете процедури за разработване и за внедряване на иновациите малките и средни компании ще имат достъп до 420 млн. лв.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 1 ден
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 1 ден
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията