събота, 24 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  632 прочитания

  Габриел: България е атрактивна дестинация за инвестиции

  Вицепремиерът се срещна в Лос Анджелис с бизнес делегация от Юта и представители на българската IT индустрия от Силициевата долина
  01 ноември 2023, 09:15 a+ a- a

  Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с бизнес делегация от щата Юта. Делегацията бе ръководена от Джонатан Фрийдмън, президент и главен изпълнителен директор на Световния търговски център в Юта. В срещата се включиха и представители на българската IT индустрия от Силициевата долина.

  Юта е сред водещите щати за заетост в сферата на IT и е лидер в класациите за най-бързо развиващи се региони по отношение на нови работи места в технологичната индустрия. В щата има над 9300 технологични предприятия. Забележителният напредък в иновациите и IT индустрията на Юта е причина районът Лехи да получи наименованието „Силициевите склонове“. Също така през последните години Юта се състезава с Холивуд за лидерска позиция в американската филмова индустрия.

  САЩ е сред главните дестинации за български високотехнологични продукти с около 10% от общите продажби на чуждестранни пазари. „Насърчаването на търговско-икономическото сътрудничество е в центъра на сътрудничеството на България и САЩ. България е надежден партньор, фактор за стабилност в Югоизточна Европа и регионален иновационен хъб", заяви Мария Габриел.

  Вицепремиерът подчерта, че България разполага с динамична технологична екосистема. "Българският пазар е атрактивна дестинация за инвестиции на американските компании. Той предлага стабилна макроикономическа среда, стратегическо местоположение и високо квалифицирани специалисти. Като стратегически партньори, двете страни продължаваме да разширяваме сътрудничеството си в области от взаимен интерес като търговия и инвестиции, информационни технологии и иновации“.

  Срещата в Лос Анджелис се очаква да бъде последвана от посещение и на американска бизнес делегация в България по покана на Мария Габриел.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 1 ден
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 1 ден
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията