четвъртък, 22 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1077 прочитания

  Започва изграждането на разширението на метрото през „Слатина“

  Разширението обхваща 6 км и 6 метростанции
  03 ноември 2023, 09:23 a+ a- a

  сн: СО

  "От следващата седмица започват подготвителните дейности за начало на строителството на метрото през „Слатина“, което е 6 км и 6 метростанции. Вече е приета временната организация на движение на три от метростанциите – в ж.к. “Младост“, при Тех Парка и на бул. “Шипченски проход“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на разширението на третата линия и метростанция „Стадион "Георги Аспарухов“ заедно с проф. Стоян Братоев, изп. директор на „Метрополитен“.

  В края на ноември започват същинските строителни работи по изграждането на разширението през кв. "Слатина", информира проф. Братоев.

  "Метрото е най-важният стратегически проект за града, който променя средата, намалява трафика и вредните емисии във въздуха, посочи също Фандъкова. Общо 38% е изпълнението на участъка от метрото, което се изгражда в район „Подуяне“, а на станция „Стадион "Георги Аспарухов“ напредъкът е над 40%. Изградена е основната конструкция на станцията, работи се по тунела, предстои да се изгради голям вход към стадиона. Станцията ще бъде със специална архитектура, свързана с футболния отбор "Левски".

  Фандъкова заяви, че "за последните 14 години са изградени 42 км, което е 80% от действащото метро. В момента 380 хил. души ползват ежедневно метрото, а в края на 2025 г. след приключването на участъка през "Подуяне" очакваме още 45 000 души да се придвижват ежедневно с метро. След изграждането и на участъка през „Слатина“ през 2027 г. очакваме над половин милион души всеки ден да използват метрото."

  "За новия участък вече тече срокът на договорите, финансирането е осигурено от Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" – каза проф. С. Братоев. По думите му тунелната машина ще тръгне от бул. "Цариградско шосе". През следващата седмица започват подготвителните дейности, които включват нова организация на движение по локалното платно на "Цариградско шосе".

  Във връзка с временната организация на движението при Окръжна болница ще се спре движението в локалното платно, като се предвижда да се направи обходен маршрут.

  Фандъкова каза също, че са подготвени и плановете за разширението на метрото и в участъците през “Люлин” до "Околовръстния път", през кв. “Витоша” до район “Студентски” и до "Околовръстния път" при кв. "Симеоново".

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 минути
  Nvidia отчете рекордни приходи
  Акциите на компанията отбелязват 200% ръст спрямо година по-рано
  преди 2 часа
  ЕК разследва TikTok за алгоритми, водещи до пристрастяване
  Китайската социална мрежа има над 1 млрд. потребители
  преди 5 часа
  Sameday България планира да инвестира над 17 млн. лева през 2024 г.
  През 2023 г., Sameday отчита 2,6 млн. доставени пратки, с 38% от тях получени чрез автоматизирани шкафчета за доставка извън дома
  преди 6 часа
  Capital One придобива Discover
  Сделката на стойност $35,3 млрд. ще обедини двете най-големи компании за кредитни карти в САЩ
  преди 7 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас с ръст от 28% за година
  Най-големите вложения в страната за януари - декември 2023 са от Швейцария, Австрия и Белгия
  преди 8 часа