четвъртък, 29 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  779 прочитания

  Във всяко българско училище ще има СТЕМ кабинети до няколко години

  СТЕМ центровете ще бъдат свързваща точка между образование и бизнес, коментира министърът на образованието
  08 ноември 2023, 11:02 a+ a- a

  До няколко години във всяко българско училище ще има СТЕМ кабинети. Тези центрове ще бъдат и контактната точка между образование, бизнес и общество. В тях ще се формират уменията и знанията на бъдещите добри и успешни хора. Това подчерта министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на Powers Summit - платформа за диалог между изпълнителна и законодателна власт, индустрия, бизнес, наука и граждански сектор.

  “СТЕМ центровете ще променят и начина на преподаване”, обясни още проф. Цоков. Той акцентира, че това е най-важната визия, която трябва да се създаде за следващите години - как да променим учебните програми, така че и те да са ориентирани към формирането на компетенции и умения. “Трябва да насърчим университетите да са по-активни в партньорството с училища при разкриването на съвместни паралелки с практическа насоченост, от които пазарът на труда има нужда”, каза още Галин Цоков.

  По думите му, за да се отговори на глобалните процеси и промяната на пазара на труда, трябва от днес да се положат основите за промяна на образованието. “Децата да не наизуствяват знания, а да формират умения за бъдещето”, обясни той. С дигиталните решения се увеличава и отговорността на системата да развива социалните умения на учениците, стана ясно още от изказването му. “За тази трансформация подготвяме образованието ни и в нейния фокус е подкрепата към учителите и поставянето на децата в центъра на процеса”, подчерта проф Цоков.

  Според него образованието е не само национален приоритет, но и национална задача, върху която трябва да обединят усилия правителство, парламент, работодатели и цялото общество.

  Цоков взе участие в панела "Предприемачество, образование и инвестиции-Бранд България” заедно с министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов, заместник-министъра на иновациите и развитието Веселина Минчева и изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 минути
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 6 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 1 ден
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 1 ден
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния
  преди 1 ден
  11 търговски парка са открити у нас през 2023, Пловдив остава лидер
  Пазарът навлиза в етап на насищане, сочи проучване на Colliers
  преди 1 ден
  Василев към общините: Данъците няма да се увеличават
  Такса смет ще се изчислява по нов начин от 2025, подчерта финансовият министър