неделя, 25 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  804 прочитания

  Денков: Предвиждаме 2 млрд. лв. повече за възнаграждения в публичния сектор през 2024 г.

  Държавата има напредък по отношение на БВП и това позволява да се повишават и доходите
  08 ноември 2023, 12:00 a+ a- a

  Снимка: МС

  Близо 2 млрд. лв. повече средства ще бъдат отпуснати за възнаграждения в публичния сектор през следващата година в сравнение с настоящата. Това обяви министър-председателят акад. Николай Денков, който тази сутрин отговаряше на въпроси на граждани и журналисти в социалната мрежа Фейсбук. Премиерът изрази очакване през следващата седмица проектът на Бюджет 2024 да бъде публикуван и уточни, че той ще бъде внесен в парламента след приемането на предложените от кабинета промени в данъчните закони.

  „Държавата има напредък по отношение на брутния вътрешен продукт, ние сме със сравнително висок ръст и миналата година, и тази година, ако се сравним с останалите европейски държави, и това позволява да се повишават и доходите“, заяви акад. Денков. Пенсиите също ще бъдат увеличени догодина - с 11% по Швейцарското правило, като целта на правителството е пенсионерите да получават възможно най-много средства всеки месец, а не да бъдат залъгвани само с еднократна добавка около Коледа. Специална грижа е предвидена и за второстепенните административни структури, така че да се компенсира тяхното изоставане през годините по отношение на възнагражденията.

  При равносметката за изминалите местни избори министър-председателят отбеляза, че ЦИК не се е справила този път добре с провеждането на изборите. „Нарушиха Изборния кодекс. Не изчакаха до края срока, който беше необходим за валидиране на машините. За това несправяне според мен трябва да се търси смяна на състава на ЦИК, още повече, че той е от времена, в които политическата конфигурация беше съвсем друга. Той не отразява реалността в момента. Това трябва да го направи Народното събрание“, заяви акад. Денков. По думите му в момента не трябва да се търси смяна на министри.

  Относно Шенген министър-председателят беше категоричен, че няма никакви индикации, че България и Румъния вървят по различни писти и няма никаква причина да се обсъжда разделяне на двете страни в процеса по присъединяване.

  За исканата от премиера смяна на председателя на ДАНС акад. Николай Денков отбеляза, че президентът надвишава правомощията си и няма право да отказва това, което е поискано от него. Министър-председателят беше категоричен, че мотивите, с които правителството предлага освобождаването на Пламен Тончев, са сериозни и пое ангажимент да бъдат публикувани мотивите, с които е сменен предходният председател на ДАНС, за да може всеки да направи сравнение.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 1 ден
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 1 ден
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 1 ден
  преди 2 дни
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията