вторник, 23 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1422 прочитания

  Още 400 хил. българи от отдалечени райони ще имат достъп до бърз интернет

  България е на 8-мо място в света и 3-то в Европа по средна скорост на мобилния интернет, по фиксиран достъп до световната мрежа е едва на 66-о място
  10 ноември 2023, 13:20 a+ a- a

  Близо 400 000 българи и 140 общини в отдалечени райони, в които няма добре развита свързаност, ще имат достъп до високоскоростен интернет със скорост 1 Gbps по оптична мрежа и ще бъдат покрити с 5G мобилна мрежа.

  Министерството на финансите и Министерството на транспорта и съобщенията сключиха споразумение за изпълнение на инвестиция от Плана за възстановяване и устойчивост. Близо 470 млн. лв. ще бъдат вложени за изграждане и подобряване на свързаността в отдалечените и слабо населени райони на страната.

  Според глобалните класации за 2023 г., страната ни се нарежда на 8-мо място в света и 3-то в Европа по средната скорост на мобилния интернет, докато по отношение на фиксирания достъп до световната мрежа е едва на 66-о място. Тези показатели ще бъдат значително подобрени след реализацията на проекта. Част от дейностите предвиждат изграждане на 3700 км нови оптични трасета, а над 1800 км съществуващи кабели ще бъдат подменени с нови с много по-голям капацитет. В допълнение 450 базови станции ще бъдат осигурени с оптична, вместо с радиорелейна свързаност. Активното оборудване в тези станции остава ангажимент на мобилните оператори.

  Министерството на транспорта и съобщенията работи активно за изпълнение на заложените в инвестицията дейности, цели и етапи. Следващите стъпки са изпращане на уведомление за държавна помощ към Европейската комисия и обявяването на процедурата за кандидатстване от страна на операторите. Към момента се извършва географско проучване и картографиране за определяне на зоните и конкретните населени места, които ще бъдат обхванати от инвестицията.

  В проекта е заложено и завършване на мрежата на държавната администрация, която се оперира от Изпълнителна агенция „Инфраструктура на електронното управление“. Така тя ще обхване всички 265 общини. Ще бъде увеличен преносният ѝ капацитет, за да се подобри достъпът на хората и бизнеса до административни услуги. Ще бъдат свързани и Граничните контролно-пропускателни пунктове, а с допълнителни трасета ще се гарантира непрекъсваемост на услугите.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Държавата пое нов дълг за още 200 млн. лева
  Заемът е под формата на 3-годишни държавни ценни книжа
  преди 5 часа
  Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида
  Първият полярен астрономически проект на България ще се осъществи през 2024-2025
  преди 7 часа
  Анализ: Над 20% спад в броя на предлаганите имоти за продажба у нас
  Продавачите отлагат решението за продажба, въпреки високите цени в момента, отчитат от АДРЕС Недвижими имоти
  преди 7 часа
  Проучване: Китай е 1-ви в света по използване на GenAI
  Банковото и застрахователното дело са водещи по отношение на включването на GenAI в ежедневните бизнес операции
  преди 10 часа
  Вдигат двойно туристическия данък в София
  Близо 10% увеличение в броя на туристите, отчита столицата
  преди 11 часа
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители