неделя, 25 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1257 прочитания

  Нова книга изгражда финансови навици в децата

  „Финансовите уроци на Марти“ на Илиян Бойчев обяснява на малките читатели защо е толкова важно да се образоват за света на парите и с какво ще им помогне това
  10 ноември 2023, 14:44 a+ a- a

  Снимки: Илиян Бойчев (Личен архив)

  Осемгодишният Марти проявява силно любопитство към света на парите и е жаден да научи колкото се може повече за него. Откъде идват парите? Какво значи да си богат? Как и за какво да спестявам? За какво служат кредитите и застраховките? Тези и още много други въпроси постоянно кръжат из ума на Марти и докато намира отговорите, той става истински експерт по темата за парите.

  Илиян Бойчев е обучител и водещ експерт в областта на развитието на хора и екипи. Капитализирайки опита и уменията си от корпоративния сектор, през 2016 г. основава своя компания – IBTrainings. Тя е специализирана в изпълнения на проекти, провеждане на обучения и консултации по теми, свързани с търговията и мениджмънта. Работи с утвърдени български и международни компании. „Финансовите уроци на Марти“ е своеобразна рожба на опита и образованието му, но най-вече на желанието му да бъде полезен на децата и на техните родители в изграждането на финансови навици.

  Благодарение на неговите разкази децата ще добият първоначална финансова грамотност. Уроците на малкия Марти ще им помогнат да разберерат как да си поставят приоритети, как да харчат разумно и какво означават основните понятия от финансовия свят, като приход и разход, депозит и ипотека, бизнес план, предприемаческо мислене, добър и лош кредит, видове застраховки и други.

  Развиването на здравословни финансови навици от ранна възраст е важна предпоставка за това да управляваме парите си разумно в зряла възраст и като цяло да водим по-спокоен и по-качествен живот. За да култивират тези навици обаче, за децата не е достатъчно само да разберат какво означава приход и разход, заем и кредит, спестявания и инвестиции.

  Предимството на книгата на Илиян Бойчев, издателство A5 books, е, че тя обяснява на малкия читател защо е толкова важно да се образова за света на парите и с какво ще му помогне това.

  Защо е необходимо да спестяваме? Какво ще стане, ако вземем кредит, който не можем да връщаме? Какво ще ни даде финансовата независимост? Как да разграничаваме потребности от желания и прищевки? Какво ни осигурява работата и какво е нужно, за да напредваме в живота?

  Съвременните деца имат нужда да достигнат до тези отговори и да осъзнаят защо определени знания ще им бъдат полезни в по-късна възраст. „Финансовите уроци на Марти“ ще ги въведе в света на парите по един лек и увлекателен начин – чрез истории и разговори от всекидневието на всяко дете.

  „Има много разкази с житейски поуки, но настоящата книга представлява разкази с финансови поуки.“, казва Илиян Бойчев.

  Книгата е подходяща за деца на възраст 7 - 10 год. Препоръчително е (но не е задължително) тя да се чете заедно от деца и родители/баби и дядовци.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 1 ден
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 1 ден
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията