четвъртък, 29 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1059 прочитания

  „Витошка” 51-ва сред най-скъпите търговски улици в Европа

  Вижте кои градове водят световната класация за най-скъпи улици
  22 ноември 2023, 14:54 a+ a- a

  снимка: ЕК

  Столичният бул. „Витоша” заема 51-во място в класацията за най-скъпи търговски улици в Европа, сочат данни от традиционното проучване Main Streets across the World на консултантската компания Cushman & Wakefield, представлявана от Forton в България. Годината се характеризира с продължаващо възстановяване на наемните нива в сегмента след пандемичния спад, като основната търговска улица в българската столица отчита лек ръст от 4% на годишна база. Така средният месечен наем към момента е 54 евро/кв.м, в сравнение с нивата от 56 евро/кв.м през 2019 г. И тази година бул. „Витоша” запазва стабилна позиция въпреки отчетливия тренд на промяна в профила на наемателите.

  “Лекият ръст е естествен резултат от икономическите промени през годината, но вървим към достигане на пиковите стойности на наемните нива на търговските площи в София от 2019 г.“, коментира Явор Костов, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton.

  “Като ключова за столицата локация бул. Витоша продължава да се развива и да привлича нови наематели. Интересът продължава да е основно от страна на ресторанти и заведения – тенденция, която наблюдаваме от няколко години насам. По редица причини модните марки и другите търговци се насочват главно към моловете и ритейл парковете“, допълни Георги Муховски, зам.-мениджър Търговски площи в Cushman&Wakefield Forton.

  Инфлацията, макар и намаляваща, лекото покачване на лихвените нива и забавянето на икономическия растеж в световен мащаб са основните фактори, които се явяват предизвикателства и в сектора на търговията на дребно, особено за модните брандове.

  Fifth Avenue в Ню Йорк задържа позицията си като най-скъпа търговска улица в световен мащаб и тази година, с наем от 1700 евро/кв.м – 14% ръст спрямо предпандемичните нива. В 33-то издание на доклада 2 от най-скъпите търговски улици в света разменят позиции – през 2023 на второ място се нарежда европейската Via Montenapoleone в Милано, а с позиция надолу и на трето място към днешна дата застава Tsim Sha Tsui в Хонг Конг.

  От топ 10 Европа държи 5 от най-престижните локации и 3 от петте най-скъпи улици в световен мащаб – Via Montenapoleone, New Bond Street в Лондон и популярната Avenues des Champs-Élysées в Париж. Улица Македония в Скопие е най-достъпната ценово в Европа с наем от 28 евро/кв. м.

  Най-голямо изменение в позициите отчита улица Istiklal в Истанбул, която се изкачва от 31-ва до 20-та позиция през 2023. Основната причина за това е инфлационната вълна, като наемите в града са се увеличили повече от два пъти за една година.

  В световен план след спада на наемните нива през 2021 и 2022 вече се наблюдава възстановяване, като към момента наемите са с едва 0,1% по-ниски от нивата преди пандемията. Възстановяването е най-осезаемо в САЩ, се казва още в доклада. И макар резултатите в Европа да отчитат подобрение, възвръщането към старите нива протича с по-бавен темп. През второто тримесечие на 2022 г. наемите на Стария континент бяха с около 10% по-ниски от нивата преди пандемията, но през последните 12 месеца ситуацията се характеризира с подобрение, съответно разликата се стопи до 2.3%. Към този момент 70% от европейските пазари все още не са се възстановили напълно. Ситуацията остава най-тежка в Хонконг, където наемите са намалели с 45% в пика на пандемията и все още са с 42% по-ниски от предпандемичните нива.

  В края на 2023 г. основните търговски дестинации отбелязват предимно положителен ръст на наемите. На годишна база стойностите при първокласните търговски площи в световен мащаб са се увеличили средно с 4,8% в местна валута. В Европа средният ръст е 4.2%, а най-голямо е увеличението в Азиатско-тихоокеанския регион, където средната стойност е 5,3%, в Северна и Южна Америка - 5,2%.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 минути
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers
  преди 29 минути
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 7 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 1 ден
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 1 ден
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния