неделя, 25 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  684 прочитания

  България проучва австрийския опит в дуалното обучение

  Австрийският опит ще бъде приложен при организирането на състезанията по професии у нас
  27 ноември 2023, 10:25 a+ a- a

  България проучва силните страни на австрийския модел на дуално образование с цел усъвършенстване на българската система за обучение чрез работа. Заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева проведе поредица от срещи с представители на австрийските институции, бизнеса и професионални училища в страната, които са сред най-добрите в Европа в областта на дуалното обучение. Тя обсъди задълбочаване на сътрудничеството между България и Австрия в тази област с Генералния секретар на австрийското Министерство на икономиката и труда Ева Ландрихтингер, в чийто ресор е дуалното обучение.

  Зам.-министър Мариета Георгиева посети и националното състезание по професии AustrianSkills в Залцбург, в което най-добрите австрийски ученици, завършващи дуално обучение, представят своите знания и умения по 29 различни професии. Австрийските ученици в дуално обучение традиционно са сред най-добрите на международните състезания по професии, като тази година техният отбор отново зае първо място на състезанието EuroSkills в Залцбург. Техният опит ще бъде приложен при организирането на състезанията по професии в България с идеята и български ученици скоро да имат възможност да участват в международни състезания по професии като WorldSkills.

  Зам.-министърът се срещна и с представители на две големи австрийски компании – DM и Salzburg AG, които представиха успешния модел на дуално обучение и важността на ранния ангажимент на бизнеса за приема и подготовката на кадрите.

  Мариета Георгиева и експертът от МОН по дуално обучение Полина Златарска посетиха и професионални гимназии във Виена и Залцбург, като разговаряха с техни ученици и учители и се запознаха с гъвкавата организация на обучението чрез работа и с множеството формати на взаимодействие на работодателите с училищата по повод на дуалното обучение - пробни стажувания, интерактивни представяния на професиите, кариерни събития, междуфирмено сътрудничество в дуалното обучение и др.

  Посещението се осъществи по покана на българското представителство на Стопанска камара Австрия. В срещите участва и София Дамянова, ръководител на австрийския проект за дуално обучение в България "GoDual".

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 1 ден
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 1 ден
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 1 ден
  преди 2 дни
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията