сряда, 21 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  561 прочитания

  Законът за насърчаване на електромобилността ще бъде обявен за обществено обсъждане до края на годината

  Една от основните му цели е до 2026 г. у нас да има поне 30 000 електромобила и поне 10 000 зарядни точки
  30 ноември 2023, 10:03 a+ a- a

  Снимка: МЕ

  Проектът на Закон за насърчаване на електрическата мобилност и предварителната оценка на въздействието му ще бъдат обявени за обществено обсъждане до края на годината. Това заяви зам.-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков по време на кръгла маса: „Предизвикателства пред устойчивата мобилност. Отключване потенциала на България“.


  Зам.-министър Гиков подчерта, че при подготовката на законопроекта, усилия са обединили представители на широк кръг от заинтересовани страни – министерства, електроразпределителни дружества, регулаторни органи, компании, изграждащи зарядна инфраструктура и неправителствени организации, като Министерството на иновациите и растежа е водещата държавна институция.

  Гиков каза още, че при последните дискусии фокус е бил поставен върху създаването на фонд, чийто финансов ресурс да бъде насочен основно към насърчаването на закупуване на електроавтомобили и изграждане на зарядна инфраструктура за тях. Управляващ орган на фонда се предвижда да бъде Министерството на иновациите и растежа. Паралелно с основаването му ще бъде сформиран и Консултативен съвет, съставен от съответните заинтересовани страни, който в реално време да дава обратна връзка по отношение на ефективното функциониране на фонда и закона като цяло.

  „Една от основните цели на закона в съответствие с европейските директиви е до 2026 г. България да има поне 30 000 електроавтомобила и поне 10 000 зарядни точки”, заяви Гиков. Зам.-министърът определи второто изискване като амбициозно и допълни, че ролята на общините в тази връзка ще е ключова.

  Предвижда се икономическите субекти, които участват в процеса за насърчаване на електромобилността да бъдат подкрепени с определен микс от грантове и дългови финансови инструменти.

  След като бъде гласуван Законът за насърчаване на електрическата мобилност и бъде създаден фондът, се предвижда провеждане на информационна кампания, на която да бъдат разяснени възможностите и спецификите, адресирани в закона. По този начин България ще направи решителна крачка в посока подобряване качеството и безопасността на средата, в която живеем.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  САЩ отпусна $1,5 млрд. на GlobalFoundries
  Третият по големина договорен производител на чипове в света, ще построи ново съоръжение в Ню Йорк
  преди 16 часа
  Accenture придобива българската фирма за анализ на данни GemSeek
  Експертите от GemSeek ще станат първите служители на Accenture Song в България, заедно със служителите от Технологичния и Оперативния център, които в момента са над 1100
  преди 16 часа
  Бундесбанк: Германия вероятно е в рецесия
  Германската централна банка очаква тя да е слаба, но широкообхватна и продължителна
  преди 17 часа
  Проучване: 70% от френските компании у нас планират увеличаване на персонала
  Липсата на квалифицирани кадри, бюрокрацията, несигурната регулаторна рамка и неефективната администрация са сред основните трудности пред френския бизнес в България
  преди 18 часа
  Nokia и Dell ще си сътрудничат
  Двете компании ще изграждат „частно 5G“ и облачни мрежи