понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1404 прочитания

    Съветът на ЕС потвърди: България става пълноправен член на Шенген

    Kонтролът по вътрешните въздушни и морски граници ще бъде премахнат през март 2024 г.
    02 януари 2024, 07:39 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    От края на март 2024 година отпада контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство. Това гласува Съветът на Европейския съюз (ЕС) с единодушие на 30.12.2023 късно вечерта. По-рано през деня Австрия вдигна ветото за приемане на България и Румъния в Шенген, а седмица преди това нидерландският парламент свали дългогодишното си вето срещу България.

    Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет предостави следните данни, свързани с прилагането на Регламента Дъблин: Заявените входящи трансфери от Република Австрия към Република България за 2023 г. са 193, като реално осъществените от тях са 113. Общо 55 от осъществените трансфери от Република Австрия към Република България за 2023 г. са прехвърлени чрез организирани 11 чартърни полета между Австрия и България. Разпределението на прехвърлените лица през 2023 г. по националности е както следва: Афганистан (24), без гражданство (1), Иран (1), Мароко (17), Сирия (69), Турция (1).

    В решението си Съветът се ангажира да работи за отпадане на проверките и по сухопътните граници в Шенгенското пространство.

    В съвместна тристранна декларация с Австрия бяха очертани и ангажиментите на България и Румъния за укрепване на функционирането на Шенген. Отделно и Европейската комисия (ЕК) със своя декларация пое ангажимент за подкрепа на България и Румъния в охраната на външните граници на ЕС. България ще получи значителна финансова подкрепа от ЕК, както и оперативна и техническа помощ от Европейската агенция за гранична и брегова охрана (FRONTEX) по българо-турската и българо-сръбската граници.

    Противно на разпространената дезинформация през последните дни, България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан. България поема ангажимент да работи съвместно с Австрия и Румъния за ограничаване на вторичните движения в изпълнение на европейското законодателство. Това включва и стриктно прилагане на Регламента Дъблин* и приемане обратно на лица, регистрирани като търсещи международна закрила в България и за които България е отговорна.

    Това задължение по Регламента Дъблин се прилага пряко във всяка държава членка от 2013 година насам и е свързано с правилото за отговорността на държавата на първо влизане в ЕС. Ангажиментът, който се поема, е за засилено сътрудничество с ускорени темпове на работа и без излишни формалности. България няма и не може да приема лица, за които не е отговорна.
    С тристранната декларация се поема ангажимент през 2024 г. да се обсъди дата и за премахването на проверките по сухопътните граници.

    Държавите членки на Шенгенското пространство, за които отпада контролът по вътрешните въздушни и морски граници от март 2024 г., са всички членки на Шенген – Белгия, Чешката република, Дания, Германия, Естония, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Унгария, Малта, Нидерландия, Австрия, Полша, Португалия, Словения, Словакия, Финландия, Швеция, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, съответно и Румъния.

    *Според Регламента Дъблин търсещите убежище не могат да избират страната, в която да им се предостави защита и тяхната молба следва да бъде обработена от единствено отговорната държава членка.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години