събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    607 прочитания

    Денков: България и Гърция имат отлични стратегически отношения

    Българският премиер се срещна с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис в Атина
    05 януари 2024, 07:57 a+ a- a

    Снимка: МС

    Инфраструктура, транспорт и енергетика бяха във фокуса на срещата на премиерите на България и Гърция. Акад. Николай Денков и Кириакос Мицотакис проведоха разговор на четири очи в Атина.

    България и Гърция имат отлични стратегически отношения, заяви българският министър-председател. Той акцентира върху проектите от интерес за двете страни, включително в контекста на развитието на вертикалната транспортна и енергийна свързаност по оста Север-Юг. „Има възможности да ускорим и да завършим някои от обсъжданите документи през следващите няколко месеца. Основната цел е да видим как можем да ускорим напредъка и да постигнем крайни резултати през следващите месеци“, подчерта акад. Денков.

    Кириакос Мицотакис сложи приоритет на свързаността между Гърция и България в транспорта, енергетиката и цифровата комуникация. „Важно е да надградим успешните тристранни дискусии, които проведохме в Евксиноград с нашите румънски партньори“, подчерта гръцкият премиер. Днешното посещение на акад. Денков в гръцката столицата е по-малко от три месеца след тристранната среща между министър-председателите на България, Гърция и Румъния, на която страната ни бе домакин през октомври м.г. в Евксиноград. Тогава те се обединиха около идеята да работят заедно за засилване на регионалната свързаност и приеха обща декларация за развитието на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност между трите държави.

    Премиерът на южната ни съседка поздрави България за решението на Съвета на Европейски съюз от края на март т.г. за страната ни да отпадне контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство. „Очакваме Шенген да бъде напълно приложим, включително и за сухопътните граници, които са толкова важни за двустранните ни отношения и икономическата ни търговия“, каза още Мицотакис. Той посочи, че визитата на акад. Денков е първото официално посещение в Гърция за 2024 г. и това говори за качеството на двустранните отношения.

    След срещата на четири очи между двама премиери се проведе и работен обяд, в който взеха участие също вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министърът на финансите Асен Василев, министърът на околната среда и водите Юлиян Попов и министърът на енергетиката Румен Радев.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години