събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    618 прочитания

    Желязков: Индия е важен партньор на България в Азиатско-тихоокеанския регион

    Председателят на българския парламент се срещна с вицепрезидента на Индия
    05 януари 2024, 10:11 a+ a- a

    Индия е важен партньор на България в Азиатско-тихоокеанския регион, готови сме да положим усилия за задълбочаване на нашето партньорство в различни сфери от взаимен интерес. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на среща с вицепрезидента и председател на Горната камара на парламента на Индия Джагдийп Дханкхар. Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, е на работно посещение в Република Индия.

    Росен Желязков изрази своето задоволство от отличния политически диалог на високо равнище и отношенията на традиционно приятелство, всестранно сътрудничество и динамично партньорство между България и Индия. Страната ни отчита нарастващата глобална тежест на Индия като все по-значима политическа и икономическа сила, както и нейното лидерство в науката, технологиите и иновациите, отбеляза председателят на българския парламент. Затова България се стреми към задълбочаване на двустранните връзки и сътрудничество в различни области от взаимен интерес, допълни председателят на българския парламент.

    Визитата ни e израз на нашия стремеж към укрепване на политическия диалог на високо равнище и търсенето на възможности за надграждане на двустранните връзки в рамките на стратегическото партньорство ЕС-Индия и Стратегията на ЕС за Индийско-тихоокеанския регион, подчерта председателят на Народното събрание.

    Той изрази задоволството си, че има възможност да гостува в страната в началото на годината, в която ще бъде отбелязана 70-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Индия. Председателят на Народното събрание Росен Желязков изрази надежда да бъде ускорено сътрудничеството в областта на културата, образованието, науката и технологиите, както и договарянето на двустранните програми - Програма за сътрудничество в областта на образованието, изкуствата, културата, младежта и спорта и Програма за сътрудничество в областта на науката и технологии за периода 2023 – 2026 година.

    България е много ценен и уважаван партньор за Индия, отбеляза на срещата вицепрезидентът Джагдийп Дханкхар. Богатата култура на нашите две страни е солиден мост за разширяване на съвместните ни контакти във всички сфери на обществено-политическия и икономическия живот, посочи той. Разчитаме на Вашата подкрепа и при подписването на предстоящите споразумения ЕС-Индия в сферата на свободната търговия, добави вицепрезидентът на Индия.

    Росен Желязков благодари на вицепрезидента Джагдийп Дханкхар и за оказаната помощ от страна на индийски военен кораб при евакуирането на българския моряк от пленения товарен кораб “Руен” в Арабско море.

    Председателят на Народното събрание Росен Желязков и водената от него парламентарна делегация отдаде почит пред паметника на Махатма Ганди в двора на индийския парламент.

    Росен Желязков ще разговаря с председателя на Долната камара на парламента на Индия Ом Бирла.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години