неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    554 прочитания

    Предлагат пациентите да могат да се преглеждат при всеки лекар, когато личният отсъства

    През миналата година през профилактичен преглед са преминали 54% от здравноосигурените у нас
    11 януари 2024, 12:38 a+ a- a

    сн: Istock

    Пациентите да могат да се прегледат при всеки общопрактикуващ лекар, когато техният отсъства по болест или е в отпуск. Това предлагат отново от Сдружението на общопрактикуващите лекари като възможност, която да залегне в подготвяния анекс на Националния рамков договор за тази година.

    От сдружението не изключват възможността лекарят да посочи свой заместник, когато отсъства, но пациентът да има право да избере и всеки колега в близост, когато се разболее. За хората с хронични заболявания се предлага да ползват служебна рецепта за до 30 дни, обясни председателят на организацията д-р Любомир Киров.

    "Това означава удължаване на срока на съществуващата рецепта с не повече от 30 дни. Това е, разбира се, ако пациентът няма някакви оплаквания, ако има такива, трябва да посети лекар".

    За да се улесни достъпът на хората до профилактика, от сдружението предлагат да се даде право на всеки лекар специалист, който има сертификат за ултразвукова диагностика, да прави ехография на млечна жлеза, на щитовидна и простатна жлеза.

    В същото време настояват да отпадне предвиденото заплащане за извършени профилактични прегледи по три различни цени, според процента на обхванатите. "Бутайки цената надолу наказваш тези, които работят, с идеята да подбутнеш неработещите да свършат работата, това е някаква пара логика".

    По думите на доктор Киров през изминалата година през профилактичен преглед са преминали 54% от пълнолетните здравноосигурени у нас.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години