неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    567 прочитания

    На първо четене: Приеха промени в Закона за професионалното образование

    Улеснява се валидирането на професионални знания, умения и компетентности
    12 януари 2024, 09:57 a+ a- a

    сн: НС

    Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за професионалното образование и обучение. В доклада на Комисията по икономическа политика и иновации се посочва, че със законопроекта се предвижда изготвяне на нов списък на професиите за професионално образование и обучение, по който ще се осъществява обучение по широкоспектърни професии и се осигурява качество на професионалното образование и обучение.

    В доклада се казва, че с промените се дефинират ясно елементите и съдържанието на държавния образователен стандарт за придобиване на квалификация по професии и се улеснява валидирането на професионални знания, умения и компетентности чрез усъвършенстване на законовите изисквания.

    Парламентът гласува на първо четене промени в Закона за признаване на професионални квалификации, внесени от Министерския съвет. Те са свързани с нуждата от отстраняване на констатирани нарушения от Европейската комисия, съгласно Процедура за нарушение за неизпълнение от страна на България на задължения за проверка за пропорционалност преди приемането на ново регулиране на професии. Целта е да се ограничи процесът на регулиране, за да има по-лесен преход между различните държави и по-голям обем от признавани квалификации на територията на страната ни.

    С промените се въвеждат определени ограничения за това кои професии могат да бъдат регулирани, т.е. да се регулират само професии, които, ако не се изпълняват по правилния начин, могат да застрашат живота и здравето на хората.

    Предложените текстове поставят по-ясно разписване на процедурите и на отговорностите за това кой ще извърши оценката за пропорционалност, както и оценка доколко въвеждането на професията е пропорционално на отговорността, която тя носи към обществото и по-конкретно към живота и здравето на хората.

    Парламентът изслуша председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов за покачването на цените на водата средно с 15% от 1 януари 2024 г. Има две дружества, чиито цени на водата надхвърлиха социалната поносимост - това са дружествата във Видин и Ямбол, а в област Разград цената е много близо до прага на социална поносимост, каза в пленарна зала Иван Иванов.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години