събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    549 прочитания

    Eldrive започва да купува Гаранции за произход на възобновяема електроенергия

    Така компанията ще компенсира 100% от въглеродните емисии, отделени при производството на заредената в мрежата му електроенергия
    16 януари 2024, 11:17 a+ a- a

    Снимка: Eldrive

    Най-големият оператор на зарядна инфраструктура за електрически автомобили в България – Eldrive, започва да купува Гаранции за произход на възобновяема електроенергия от дигиталния търговец на електроенергия ТОКИ. По този начин Eldrive ще компенсира 100% от въглеродните емисии, отделени при производството на заредената в мрежата му електроенергия от общия енергиен микс в страната. Едновременно с това, ще се стимулира развитието на  ВЕИ мощности, като се генерира допълнителен приход за инвеститорите в сектора.

    Гаранциите за произход представляват официални сертификати, че определено количество електроенергия е с произход от ВЕИ, и имат две много важни роли. Първата е да гарантира на ползвателя на електроенергия, че същото количество чиста електроенергия, равно на употребеното от него, е влята в общия енергиен микс. Втората е да се стимулират инвестициите във ВЕИ мощности, за да може общият енергиен микс да става все по-зелен, а околната среда у нас по-чиста.

    „При бизнес модел като този на Eldrive, не винаги можем да имаме избор на доставчик на електроенергия и още по-малко на типа електроенергия, с която са захранени зарядните станции. С това партньорство, Eldrive поема по пътя към въглеродна неутралност, както за енергията, която потребителите ни зареждат, така и за общата им въглеродна следа.“, коментира Димо Колчев, изпълнителен директор на Eldrive България.

    Eldrive закупува гаранции за произход за чиста енергия от ТОКИ, равно на количеството електроенергия, което е заредено от потребителите на зарядните станции в мрежата им. По този начин се компенсират въглеродните емисии, генерирани при производството в общия микс. Като вземем предвид, че в енергийния микс в България близо 20% от електроенергията така или иначе е от ВЕИ, компенсацията дори превишава с една пета количеството отелени емисии, уточняват от Eldrive.

    „С настоящето партньорство между ТОКИ и Eldrive успяваме не само да намалим въглеродния отпечатък на оператора, и на всичките техни потребители, но и осигуряваме допълнителен стимул за развитието на ВЕИ проекти, което косвено ще помогне за повече „зелена“ енергия в енергийния микс и по-чиста околна среда у нас.“ каза Юри Катанов, изпълнителен директор на ТОКИ.

    Eldrive е най-големият оператор на зарядна инфраструктура за електромобили в България и региона с основен фокус върху бързото и супер бързото зареждане. Към момента мрежата разполага с над 1200 зарядни точки на трите пазара, на които оперира - България, Румъния и Литва, като над 700 от тях са в България. Плановете на компанията са да продължи международната си експанзия.

    ТОКИ е първата изцяло дигитална услуга за доставка на електроенергия в България. Компанията е най-активният доставчик на 100% зелена енергия в България от напълно възобновяеми източници. Всички дейности от избора на абонаментен план, през подписване на договор, до заплащане на месечни сметки и получаване на месечните фактури става по електронен път. Това позволява много по-лесен достъп до информация и по-добра отчетност за потребителите на услугата, без да се налага да посещават физически офиси.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години