неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    783 прочитания

    Денков в Давос: Целта е България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.

    Премиерът се срещна с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю
    19 януари 2024, 09:13 a+ a- a

    Снимка: МС

    Какви са следващите стъпки, за да увеличим шансовете България да постигне своята цел – да стане член на еврозоната от 1 януари 2025 г., обсъдиха на среща с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю премиерът акад. Николай Денков, министърът на финансите Асен Василев и съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков.

    Министър-председателят посочи, че председателят на Еврогрупата е добре запознат със ситуацията в България и напредъка на страната ни по изпълнението на Маастрихтските критерии. С изключение на критерия за инфлацията, страната ни отговаря на всички други условия. „Заключението на председателя на Еврогрупата беше ясно – ако успеем да покрием критерия за инфлацията, то тогава няма да имаме проблем с еврозоната“, заяви акад. Денков. Министър-председателят припомни, че голяма част от инфлацията е привнесена отвън и контролът не е изцяло във възможностите на правителството.

    „Оценката е изключително добра. Работим всички заедно за това 1 януари 2025 г. България да стане официално член на еврозоната“, каза след срещата министърът на финансите Асен Василев. Той отбеляза, че страната ни е достигнала дефицит от 2,2 % от БВП и това се оценява изключително високо. Министър Василев добави, че финалната преценка ще бъде през юни, когато излязат европейските доклади за конвергенция за 2024 г.

    При взимането на окончателното решение ще бъдат взети предвид данните за инфлацията в страната ни и през май. „Движението е много добро. Декември спадна под 5% по националната мярка за инфлация, докато в еврозоната инфлацията се повиши леко. Ще гледаме следващите няколко месеца как се развива това“, посочи министърът на финансите. Той допълни още, че за да сме готови и законодателно за влизане в еврозоната, е важно парламентът да приеме Закона за Българската народна банка.

    „Българите не бива да се страхуват от еврото, а трябва час по-скоро да го въведем, за да се радваме на още по-бърз икономически растеж“, коментира съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години