неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    651 прочитания

    Плевен, Варна, Бургас и София-област обявиха грипна епидемия

    От 26 януари мярката се въвежда и в Пазарджик
    25 януари 2024, 10:50 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Нови четири области обявяват грипна епидемия. В Плевен временни мерки се въвеждат от 24 януари, а във Варна, Бургас и София-област от 25 януари. Те ще важат до края на месеца, а в София-област до 1 февруари включително.

    Междувременно Смолян удължава въведените противоепидемични мерки. Там епидемията е в сила от 18 до 24 януари включително, но заради високите нива на заболяемост, периодът се удължава до края на настоящия месец, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
    До 28 януари е в сила и обявената епидемия в Габрово и Пловдив. Така броят на областите, въвели временни мерки срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) става общо седем.

    При обявена грипна епидемия се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Провежда се стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забраняват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

    В зависимост от развитието на грипната епидемия в дадена област, временните противоепидемични мерки могат да бъдат допълвани, а периода на тяхното действие – удължаван.

    Област Пазарджик също обявява грипна епидемия. Временните противоепидемични мерки влизат в сила от петък (26 януари) и ще са в сила до 2 февруари.

    Министерството на здравеопазването препоръчва всички лица със симптоми на остро респираторно заболяване (повишена телесна температура, хрема, болки в гърлото, кашлица, отпадналост и др.) да си останат вкъщи при възможност и да посетят лекар. Да ограничат контактите си, особено с малки деца, бременни жени и стари хора.

    От особено значение е спазването на дистанция и избягване на места със струпване на хора, поради лесния механизъм на предаване на респираторните вируси – чрез кихане и кашляне.
    Данните за заболяемостта в страната показват нарастване на грипната активност. Най-засегнати от ОРЗ са децата и младите хора до 30 г.

    Спазването на етикета за кашляне ще спомогне за намаляване отделянето на респираторни вируси върху предмети и повърхности и ще намали вероятността за заразяване на възприемчиви хора.

    Редовно прилагане на лична хигиена и дезинфекция също ще помогне за намаляване на заразяването с респираторни вируси при допир до заразени повърхности и тяхното преминаване чрез ръцете през лигавицата на очите, устата и носа в човешкия организъм.

    Всеки болен с ОРЗ е препоръчително да носи защитна маска при контакт с други хора.
    Поради струпване на болни от грип и ОРЗ в лечебни заведения, при посещение при лекар, независимо дали сте болни от респираторно заболяване или не, също е препоръчително да носите маска, както и когато общувате със стари хора и бременни жени.

    Припомняме, че временни противоепидемични мерки при грипна епидемия в дадена област се въвеждат по предложение от директора на съответната Регионална здравна инспекция до главния държавен здравен инспектор, който ги съгласува.

    Условие за обявяване на грипна епидемия е регистрирана висока заболяемост от грип и ОРЗ, отчетена чрез достигане на епидемични стойности по метода на персентилите (метод за количествена оценка на интензивността на епидемичния процес) и изолация на грипни вируси в дадената област.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години