събота, 20 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5029 прочитания

  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки

  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  23 февруари 2024, 14:46 a+ a- a

  През учебната 2023/2024 над 156 хил. ученици се обучават в професионални направления, а техният брой се увеличава с всяка изминала година. Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на откриването на ежегодния училищен панаир на Националната търговско-банкова гимназия. Със събитието училището отбелязва своята 111-годишнина и 25 години от стартирането на проект „Интегративно практическо обучение“.

  „Вече четвърт век вие реално променяте образованието с тази ежегодна инициатива“, подчерта проф. Галин Цоков. По думите му подобни проекти показват връзката между практиката и теоретичната подготовка и ползите от компетентностно ориентираното образование. „С това, което правите, Вие формирате реални умения, които ще са Ви нужни в утрешния ден за реализация в икономиката, основана на знанието. Още по-ценен е екипният дух, който виждам при подготовката на всеки от проектите Ви, и изграждането на идеи, основани на приятелството“, каза още министърът. Той пожела на учениците да продължават да работят със същата отдаденост и креативност, и да намерят своята реализация в България.

  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света – 64 формирования с повече от 800 ежегодно участващи ученици. На тазгодишното издание на панаира участват всичките 64 формирования – 20 учебни банки, 6 учебни застрахователни компании и 38 учебни търговски фирми с най-различен предмет на дейност. Те имат 43 ментори и спонсори – банки, фирми, застрахователни компании от реалния бизнес, които осигуряват методическа и финансова помощ за работата по проекта.

  Цоков разгледа щандовете на учениците, а те му демонстрираха кулинарни умения, бизнес план за развитие на ветеринарна клиника, действащ банкомат, изгодни кредитни линии, фитнес програми, поддръжка на мотоциклети и много други.

  През тези 25 години, в които се развива проектът „Интегративно практическо обучение“, отбори на гимназията са взели участие в повече от 100 международни бизнес състезания и панаири в Австрия, Германия, Испания, САЩ, Словакия, Финландия, Франция, Швейцария, Босна и Херцеговина, Латвия, Коста Рика. Спечелени са повече от 360 отборни и индивидуални награди.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 1 ден
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  преди 2 дни
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  преди 2 дни
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  преди 2 дни
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  18 април 2024, 08:29
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство