събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5041 прочитания

    МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки

    Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
    23 февруари 2024, 14:46 a+ a- a

    През учебната 2023/2024 над 156 хил. ученици се обучават в професионални направления, а техният брой се увеличава с всяка изминала година. Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на откриването на ежегодния училищен панаир на Националната търговско-банкова гимназия. Със събитието училището отбелязва своята 111-годишнина и 25 години от стартирането на проект „Интегративно практическо обучение“.

    „Вече четвърт век вие реално променяте образованието с тази ежегодна инициатива“, подчерта проф. Галин Цоков. По думите му подобни проекти показват връзката между практиката и теоретичната подготовка и ползите от компетентностно ориентираното образование. „С това, което правите, Вие формирате реални умения, които ще са Ви нужни в утрешния ден за реализация в икономиката, основана на знанието. Още по-ценен е екипният дух, който виждам при подготовката на всеки от проектите Ви, и изграждането на идеи, основани на приятелството“, каза още министърът. Той пожела на учениците да продължават да работят със същата отдаденост и креативност, и да намерят своята реализация в България.

    Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света – 64 формирования с повече от 800 ежегодно участващи ученици. На тазгодишното издание на панаира участват всичките 64 формирования – 20 учебни банки, 6 учебни застрахователни компании и 38 учебни търговски фирми с най-различен предмет на дейност. Те имат 43 ментори и спонсори – банки, фирми, застрахователни компании от реалния бизнес, които осигуряват методическа и финансова помощ за работата по проекта.

    Цоков разгледа щандовете на учениците, а те му демонстрираха кулинарни умения, бизнес план за развитие на ветеринарна клиника, действащ банкомат, изгодни кредитни линии, фитнес програми, поддръжка на мотоциклети и много други.

    През тези 25 години, в които се развива проектът „Интегративно практическо обучение“, отбори на гимназията са взели участие в повече от 100 международни бизнес състезания и панаири в Австрия, Германия, Испания, САЩ, Словакия, Финландия, Франция, Швейцария, Босна и Херцеговина, Латвия, Коста Рика. Спечелени са повече от 360 отборни и индивидуални награди.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 18 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 19 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 19 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 21 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години