събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    19037 прочитания

    Има глад за качествен ИТ талант, компаниите вече могат да си позволят да избират

    Ролята на програмиста ще се промени, но няма да изчезне – Александра Мечкова, главен изпълнителен директор на Телерик Акадамия, която планира AI обучения от март или април и излизане извън България, пред Economy.bg
    05 март 2024, 10:40 a+ a- a

    Телерик Академия отчита 30% увеличение на кандидатите и завършилите за 2023. За изминалата година 6500 души са изразили желание да участват в програмите на академията, а завършили са около 500 – 600. За последните 5 години броят на компаниите, които работят с Телерик Академия, нараства до над 260.

    Как изглеждат тези резултати на фона на свиването в ИТ сектора, към кои курсове има най-голям интерес в момента, какъв е профилът на курсистите, планират ли се нови обучения и излизане извън България, как ще се развива ИТ индустрията у нас, как навлизането на AI променя изискванията на компаниите към програмистите, как отговаря Телерик Академия на тези промени, кои работни места могат да бъдат заменени и кои са устойчиви на AI, ще реши ли AI проблема с недостига на кадри у нас – тези и други въпроси коментирахме с Александра Мечкова, главен изпълнителен директор на Академията.

    Александра, през миналата година отчетохте 30% ръст на курсистите в Телерик Академия. Как изглеждат тези резултати на фона на ситуацията в ИТ сектора у нас?
    През последната година имаше растеж в индустрията, над 8500 са новонаетите. И макар темпът да не е както през 2021/22, индустрията все пак расте. Това, което се случва, е доста естествено, тъй като извънземният растеж с търсенето на много кадри в дългосрочен план не изглеждаше да е устойчив. Ситуацията е на успокояване, на премереност, напът към по-устойчив растеж.
    А относно ръста от 30% при нас през последната година мисля, че можем да го отдадем на 3 динамики. От една страна, както компаниите растат по-премерено, така и курсистите доста информирано се опитват да вземат решение къде да се обучават и съответно гледат към организации с доказан успех. Все повече хората идват и към нас.
    От друга страна, ние освен програми, свързани с кариерен старт, имаме и за доквалификация или т.нар. upskilling. Тъй като много бързо навлизат нови технологии, особено сега и с изкуствения интелект, всички трябва постоянно да подобряваме нашите знания и умения. Съответно имаме доста сериозен интерес и към тези програми.
    И не на последно място, дигиталната трансформация предстои. В България две трети от предприятията тепърва трябва да се трансформират дигитално, а това се случва с ИТ талант, т.е. нуждата от ИТ кадри не е само в софтуерната индустрия, но и в много други сектори. Така че този растеж за нас е абсолютно естествен.

    Усещате ли свиването в ИТ сектора?
    Тъй като нашият фокус никога не е бил да обучаваме стотици хиляди, а по-скоро върху създаване на качество и реално въздействие върху кариерата на човек и бизнеса, мащабът, с който ние оперираме, не диктува да усетим голяма промяна заради не толкова бурния растеж. Умереният ръст абсолютно импонира и на нашия модел.
    Същевременно може да се каже, че тази ситуация засяга по-опортюнистичния тип академии. Преди няколко години те бяха над 100 в София, което е изключително голям брой. И организации без доказания резултат и успех, който ние имаме, ще бъдат и първите засегнати. При нас това не се наблюдава. Поддържаме горе-долу същия темп на завършени кандидатури. В предишни периоди всички активно търсещи работа курсисти успяват са започнат такава в рамките на 6 месеца. През 2023, за която последно имаме данни, делът на стартиращи ИТ кариера за същия период (6 месеца) е около 80%, а по-късно и останалите успяват да се реализират. Това показва, че за качествен, добре подготвен, амбициран и мотивиран талант работа има.

    Как се отразява свиването в ИТ индустрията на интереса към преквалификация? Към кои курсове има най-голям интерес?
    ИТ индустрията продължава да е водеща, като прогнозата е, че най-голям ще е гладът за таланти именно в този бранш. В този смисъл е нормално, когато човек реши да се преквалифицира, да се ориентира именно в тази посока. Все пак ИТ продължава да е устойчиво развиващ се сектор. За 2024 прогнозите са за растеж, сходен на 2023, като се добавят около 6000 нови работни места.

    В момента вървят едновременно две тенденции в ИТ сектора – от една страна, има глад за кадри, а от друга, има забавяне в наемането на нови служители, та дори и съкращения. Как се отразяват на Вас тези тенденции?
    В САЩ използват термина rightsizing. Не downsizing, което е съкращаване, а right-sizing – намиране на правилния мащаб.

    Наблюдава ли се и у нас rightsizing?
    Rightsizing беше в контекста на въпроса дали има глад за талант. Има глад за качествен талант. Компаниите вече могат да си позволят да избират. Защото, ако навремето е трябвало да запълнят 10 позиции едновременно, в момента може да имат 1 – 2, които да запълнят, но трябва да намерят правилния кандидат, което за нас в дългосрочен план е правилният подход. То импонира и на нашия фокус. Казвам rightsizing, защото през последните години компаниите много се разраснаха и в момента този талант се абсорбира. Но нужда от нови кадри има, със сигурност не със степента от предходните години, което доведе до не толкова положителни тенденции като силно повишение на заплати, влизане на талант, който може би не е най-подходящ и не е най-добре подготвен. Сега се върви към едно по-устойчиво развитие.
    От гледна точка на съкращения не бих казала, че има тенденция на downsizing. Естествено, винаги има примери на отделни корпорации, които дали след придобиване, или след сливане, правят стъпки в подобна посока, тъй като част от плановете за такива сделки включват и оптимизация.
    Като цяло говорим за индустрия, която расте и ще продължи да расте и да добавя нов талант, но доста по-устойчиво и премерено.

    Каква е прогнозата Ви за развитието на ИТ сектора през тази и следващата година?
    Тази година ще бъде сходна на предходната. Доста по-устойчива. Нужда от талант има. Няма хора, останали без работа, ако са добре подготвени и могат да го докажат на работодателя. Очаквам, че може би след средата на тази година, ще стане интересно. Защото дигиталната трансформация тепърва предстои, а ИТ секторът не се ограничава само в рамките на самия бранш. Всяка една индустрия под някаква форма е консуматор на продукти на ИТ индустрията и тепърва ще става все по-голям потребител. Така че, от една страна, другите индустрии ще стимулират нуждата от софтуерни продукти, съответно и от талант. И не на последно място навлизането на изкуствен интелект създава нови роли и възможности. Оттук нататък нормално е посоката да бъде отново към растеж. Надявам се наистина по-премерен.

    Какъв е профилът на курсистите сега?
    В момента средната възраст при нас е 30 – 32 години, т.е. говорим за хора, които са по-напреднали, включително и кариерно. Около 80% се преквалифицират, т. е. идват от друг сектор. Една трета са дами. Около половината имат висше образование.

    Почти 15 години подготвяте ИТ таланти у нас. Имате ли планове за излизане извън България?
    Ние сме и пионер в т.нар. bootcamps – обучения за кратък период от нула до възможност за кариерен старт. За тези 15 години доста сме подобрили операциите си. И получаваме доста запитвания за възможност за колаборация от региона, но и не само. В момента ги изследваме и смятаме, че нашият модел може да бъде пренесен и на други локации. Вярваме, че продуктът, който сме успели да създадем, може да бъде репликиран и другаде. Така че краткият отговор е положителен.

    Към кои страни гледате?
    В момента гледаме към региона. Същевременно водим доста разговори, които покриват почти всички континенти (без един).

    Кога очаквате да се реализират тези планове?
    Тази година би било супер. Всичко е въпрос на преговори. Ние имаме готовност.

    Как навлизането на AI променя изискванията на компаниите към програмистите? Как Вие отговаряте на тези нови изисквания?
    Още е рано да се каже, тъй като и самите компании тепърва се ориентират. Наскоро проведохме проучване за степента на навлизане на изкуствения интелект в България. Интересното е, че почти всички казват, че нямат доверие на генерирания краен резултат. Същевременно смятат, че може да подобри продуктивността им.

    Изненада ли Ви този резултат?
    Той варира. При програмистите е така, в маркетинга и създаването на съдържание е малко по-различно, но определено не ни изненада. Това е снимка на моментното състояние, така че още е рано да се каже как ще се променят изискванията. Ние го разглеждаме в няколко аспекта. От една страна, как можем да подобрим продуктивността си, за да бъдем по-ефективни като организация и като трейнърски екип, така че да отворим време и да се фокусираме в зоните, където имаме най-голям ефект, а именно работата с курсисти – повече персонално внимание и менториране, отколкото по-тривиални неща като създаване на материали и проверка на домашни. От друга страна, изследваме и как AI може да помогне на студентите да бъдат по-успешни в процеса на обучeние, т. е. внедряване на AI асистенти. На следващо място, каква е възможността те да използват изкуствения интелект в работния процес. Но това е нещо, което гледаме много премерено. Със сигурност не искаме да го въвеждаме съвсем в началото на обучението, тъй като продължаваме да вярваме, че ученето се случва чрез пробата и грешката. Не на последно място, проучваме как извън настоящите ни програми да създадем такива, които помагат на бизнеса и на технологичния талант да използва AI ефективно.

    Кога планирате да пуснете подобни обучения?
    В момента имаме такива обучения за отделни компании, които искат целия им екип да премине през такъв тип курсове. Предстои скоро да ги пуснем към по-широката аудитория, тъй като те са готови.

    Колко курса ще бъдат?
    Те са различни, защото нуждата е различна. От една страна, имаме нуждата на бизнес ориентираните хора, занимаващи се с маркетинг, дизайн или собственици на бизнес, за да разберат как могат да приложат изкуствения интелект, така че да подобрят работата си. От друга страна, на ниво по-младши талант може да се подобрят технологични процеси, свързани например с писане на код. И отделно, при по-старшите програмисти, където писането на код с изкуствен интелект е на много по-високо ниво. Така че нуждите са различни. Гледаме към всяка една от тях.

    Кога очаквате да пуснете тези обучения?
    Със сигурност през следващото тримесечие, тоест от март – април трябва да са налични.

    Кои работни места могат да бъдат заменени от AI?
    Най-лесният отговор е, че могат да бъдат заменени всички професии, свързани с повторяема работа – администрация, правни съвети, комуникация в колцентрове, където няма креативно мислене, а по-скоро се следват вече установени процеси.

    Споменахте писането на код. Застрашени ли са програмистите?
    Ако въпросът е дали ще изчезне професията „програмист“, със сигурност не. В момента виждаме, че дори не може да се разчита на 100% на това, което излиза като краен резултат. Изкуственият интелект е на етап подпомагащ, а не автоматизиращ инструмент. Не казваме, че няма да се промени ролята на програмиста, но със сигурност няма да изчезне.

    Кои работни места считате, че ще бъдат устойчиви на AI?
    Всички работни места с креативно мислене. Всичко, свързано с работа с големи масиви данни, machine learning, работа с изкуствен интелект. Но понеже технологиите се развиват много бързо, най-важното послание би било не кои са професиите, които ще останат в дългосрочен план, а по-скоро как можем да се адаптираме към този свят? Това предполага непрестанно учене, защото всеки един от нас ще смени няколко професии. Има проучвания, че децата, които в момента влизат в 1. клас, когато завършат, може да имат професии, за които в момента не знаем. И е много трудно днес да кажем, че това дете ще го подготвим да бъде…

    Тогава на какво трябва да заложи днешният първокласник?
    Да се фокусира върху по-меките умения като адаптивност, гъвкавост, комуникация, емоционална интелигентност. Това е нещо, на което и ние залагаме в нашето обучение. Естествено, работата с технологиите продължава да бъде важна. Децата да не са само консуматори, но да могат да видят какво се случва и отзад. Писането на код няма да изчезне, дори напротив ще навлезе и за хора, които не са в технологичния сектор.

    Ще реши ли AI проблема с недостига на кадри у нас?
    Не сме на етап, в който изкуственият интелект автоматизира роли, т.е. трябва да има човек. Разбира се, има професии, които могат да бъдат автоматизирани, защото гладът за тях не е чак толкова голям. Недостигът е наистина за хора от т.нар. knowledge икономика. Така че, от една страна, да, някои роли може да се автоматизират частично или изцяло, но това идва със създаването на нови професии. С други думи, гладът за конкретна роля може да се промени, но това не означава, че няма да се измести в друга посока. И отново стигаме до това, че ние като организации и работници трябва да бъдем готови да се обучаваме, за да отидем там, където е нуждата в момента. Така че гладът няма да изчезне, но може да се пренасочи. Всеки един от нас ще бъде засегнат в дългосрочен план от технологичната промяна. И на всеки ще се наложи непрестанно да се обучава, ако иска да остане релевантен и конкурентен на пазара. Така че организации като нашата и занапред ще са сред ключовите във всяка икономика.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 22 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 22 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 23 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години