събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1424 прочитания

    Кристалина Георгиева се срещна с премиера и президента

    Управляващият директор на МВФ обсъди с двамата широк кръг от въпроси
    11 март 2024, 15:24 a+ a- a

    Снимка: МС

    Можем да ускорим икономиката на България. Това послание отправи премиерът акад. Николай Денков пред Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). И посочи, че ръстът на брутния вътрешен продукт за 2023 г. е почти 2%, а инфлацията продължава да спада и в момента е около 3%. 

    В хода на срещата министър-председателят запозна директора на Международния валутен фонд с основните постижения на правителството до момента и с приоритетите и реформите в икономическата и финансовата политика. 

    „Присъединяването към еврозоната през 2025 г. е приоритет за България. Вече сме изпълнили изцяло три от четирите критерия“, заяви акад. Денков. И допълни, че има политическо съгласие и подкрепа за въвеждането на еврото в страната ни. 

    Премиерът представи и част от мерките, с които правителството подобрява условията за живот на хората. Сред тях са увеличаването на доходите и на средствата, които държавата дава в подкрепа на семействата с деца, както и предстоящият ръст на пенсиите с 11%. 

    Тема на разговор бяха и промените в конституцията и антикорупционните закони. Борбата с корупцията остава един от най-важните ни приоритети, категоричен е акад. Денков.

    Снимка: Президентство

    По рано г-жа Георгиева се срещна и с президента Румен Радев. Двамата обсъдиха съвременните предизвикателства пред глобалната икономика и тяхното влияние в регионален и национален план на „Дондуков“ 2. Срещата се проведе по инициатива на управляващия директор на МВФ и сред акцентите на разговора бяха необходимостта от увеличаване на икономическия растеж след пандемията от COVID-19 и преодоляване на негативните последици за икономиката от военните конфликти в съседните региони, както и предизвикателствата, произтичащи от все по-широкото приложение на изкуствен интелект.

    Инвестициите в образование и насърчаването на конкурентоспособността като фактор за икономически растеж бяха откроени като ключови за България и Европа по време на срещата. В рамките на разговора беше подчертана и необходимостта от ясни и целенасочени мерки за намаляване на инфлацията в страната ни, която все още е над средната за Европейския съюз и има негативен ефект върху икономическата стабилност и дългосрочните стратегически цели пред страната ни.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 21 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 21 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 22 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 24 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години