събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    690 прочитания

    Министър Василев представи политиката по доходите в България пред ЕКОФИН

    Заедно с министър Шалапатова той взе участие и Съвета по заетост и социални въпроси на ЕС
    13 март 2024, 08:51 a+ a- a

    Снимка: МФ (архив)

    Министърът на финансите Асен Василев участва в редовното заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) в Брюксел. На заседанието бяха дискутирани тезите за прилагането на Механизма за възстановяване и устойчивост, финансовите последици от руската военна агресия срещу Украйна, бюджетът на ЕС, резултатите от срещата на Г-20 и финансовите услуги. 

    Заседанието на ЕКОФИН беше предшествано от съвместно заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси и на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (EPSCO). Във фокуса на политическия дебат беше темата за социалните инвестиции и реформите, насочени към устойчивост на европейските икономики. В своето изказване министър Василев представи национални примери за интегрирани мерки, довели до ускоряване на социалното сближаване. Той също така запозна министрите с политиката на България през последните 3 години по отношение на доходите, минималната работна заплата и минималната пенсия. 

    Министър Василев и министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова подчертаха, че с извършваните целенасочени социални инвестиции България работи за подобряване и засилване едновременно на икономическия растеж, фискалната устойчивост и социалната справедливост. Министър Шалапатова подчерта, че целта на социалните инвестиции в България е хората от уязвимите групи да постигнат независимост от социалната система и да не бъдат в положение на бедност и социално изключване за дълъг период от време. Тя потвърди ангажимента България да бъде една от държавите членки, която ще участва активно в пилотно прилагане на бъдещата методология на ЕС за измерване на въздействието от социалните инвестиции.

    Съветът ЕКОФИН обсъди изпълнението на Механизма за възстановяване и устойчивост. Министрите проведоха и вече станалата традиционна дискусия за икономическите и финансови последици от руската агресия срещу Украйна. Те се обединиха около необходимостта финансовата помощ за украинския народ да продължи, докато това е необходимо, както и за бързо намиране на решение за използване на замразените руски активи. Дневният ред включваше още разглеждане на резултатите от срещата на Г-20, състояла се в периода 26-29 февруари, и на текущото състояние на законодателните предложения, както и прилагането на законодателството в областта на финансовите услуги. Министрите одобриха насоки за бюджета на ЕС за 2025 г. и приеха препоръка относно освобождаването от отговорност на Комисията във връзка с изпълнението на бюджета на ЕС за 2022 г. 

    Министър Василев участва вчера в заседание на Еврогрупата в приобщаващ формат, на което министрите приеха текст на изявление относно бъдещето на Съюза на капиталовите пазари. Изявлението ще бъде представено на лидерите на срещата на върха на еврозоната през март 2024 г. Председателят на Еврогрупата Паскал Донохою представи основните елементи на писмото, което ще адресира до председателя на Европейския съвет на срещата на върха на еврозоната. С него той ще докладва за изпълненото от Еврогрупата и ще очертае бъдещите планове за работа. Той ще информира лидерите и за напредъка в подготовката на България за членството в еврозоната. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години