понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1521 прочитания

    Радев: Турция е стратегически инвеститор за България

    Президентът удостои посланика на страната у нас с орден „Мадарски конник“ първа степен
    19 март 2024, 17:02 a+ a- a

    България и Турция имат ключова роля за сигурността, стабилността и икономическия просперитет на целия регион на Югоизточна Европа. Това заяви президентът Румен Радев днес на церемония на „Дондуков“ 2, на която удостои посланика на Република Турция у нас Айлин Секизкьок с орден „Мадарски конник“ първа степен.

    Дипломатът получи висшето държавно отличие за своите заслуги за укрепването и развитието на отношенията между двете страни. Сред гостите на днешната церемония бяха посланиците на САЩ, Федерална република Германия, Румъния, Кралство Мароко, Грузия и главният мюфтия на Мюсюлманско изповедание у нас Мустафа Хаджи.

    В словото си в Гербовата зала президентът Радев отбеляза значението на Турция като съсед и приятел, съюзник в НАТО и стратегически партньор на България в редица области от взаимен интерес. Високо ценим двустранните отношения и очакваме, че ще продължим да работим заедно по редица важни въпроси, допълни Румен Радев.

    По думите му много от темите, сред които гарантиране на сигурността, развитието на енергийната и транспортна инфраструктура, защитата на границите и опазването на околната среда, изискват ефективни и прагматични решения и голяма част от тези решения са били инициирани и реализирани именно по време на мандата на посланик Секизкьок.

    Румен Радев отбеляза постигнатия напредък в развитието на енергийната и транспортна свързаност между България и Турция, което е израз на отговорността и на двете страни към сигурността и диверсификацията на всички държави от региона. Примери за това са разширяването на капацитета на ГКПП „Капитан Андреево-Капъкуле“, започналото проектиране на втора железопътна линия между България и Турция, осигуряването на достъп на страната ни до терминалите за втечнен газ и газопреносна мрежа на Република Турция в критичен период.

    Българският президент открои и възходящия ръст в търговско-икономическия обмен с Турция през последните години, който се равнява на 7 млрд. евро годишно, като обща е амбицията той да достигне 10 млрд. евро. „Турция се превърна не само в един от водещите търговско-икономически партньори, но и стратегически инвеститор за България“, заяви Румен Радев, като отбеляза и увеличаващият се брой туристи от двете държави. Това, по думите на президента, е и най-голямото доказателство за споделеното приятелство и духа на добросъседството.

    В словото си посланик Айлин Секизкьок благодари за оказаната чест и подчерта, че на фона на множеството кризи, пред които светът се е изправил през последните години, България и Турция продължават да задълбочават двустранното си сътрудничество на основата на дългогодишните отношения на приятелство. Посланик Секизкьок също отбеляза активното сътрудничество между България и Турция по отношение на свързаността, сигурността и икономиката. Тя напомни и за бързата реакция на България в помощ на пострадалите след опустошителното земетресение през 2023 г., като спасителните екипи на страната ни бяха първите, пристигнали в Република Турция.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години