четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    21033 прочитания

    Автомобилната индустрия у нас – светъл лъч в трудна среда

    Секторът е реализирал продажби за около 1 млрд. евро през 2011
    18 декември 2012, 11:50 a+ a- a

    България постепенно заема трайно място на инвестиционната карта на големи и утвърдени компании от автомобилния бранш. След навлизането на Great Wall Motors, най-големият частен производител на автомобили в Китай, интерес към страната започнаха да проявяват и други производители на автомобили и автомобилни части.

    Внимание на набиращата сила автомобилна индустрия у нас наскоро обърна и авторитетното издание Financial Times. „Българската автомобилна индустрия се превръща в пример за успешно развитие на фона на застоя в други области като недвижимите имоти и туризма”, отбеляза вестникът.

    FT посочва, че около 50 компании – от дъщерни фирми на водещите световни производители, до малки местни предприятия, осигуряват работа за над 9000 души в цялата страна. Секторът е реализирал продажби за около 1 млрд. евро през 2011и отговаря за близо 4% от обшия износ. Сред клиентите на местната автоиндустрия са Mercedes-Benz, BMW, Ford, Audi, Citroen, Peugeot и Renault.

    Пътят проправят немски компании, отбелязва FT. Пример в това отношение е Festo, която е специализирана в автоматиката и която започва производство в България преди почти 20 години. Други примери са производителят на хидравлични помпи Ixetic и Witte Automotive, която произвежда системи за заключване. И двете фирми изнасят за европейски автомобилостроители. BHTC (Behr-Hella Thermocontrol) пък планира да отвори нова фабрика близо до Пловдив, където ще се произвеждат климатици за коли.

    Във фабриката си в Русе френската Montupet произвежда части за двигатели, които се изнасят за заводите на Renault-Dacia в Румъния, разказва FT.

    Други компании извън ЕС също за избрали България за отправна точка към пазарите на Централна и Западна Европа, подчертава FT.

    Развойният и изследователски център на Johnson Controls в София се е превърнал в един от най-големите за американската група, с над 600 служители, разработващи електронни системи за автбомобили.

    Южноафриканската ALC произвежда край София кожени седалки и интериор за BMW, Mercedes и Nissan. Две турски фирми - Ayfa Otomotiv и Mars Otomotiv, ще произвеждат фарове и други осветителни тела. Индийската Escorts пък обмисля изграждането на фабрика за автомобилни части и сглобяване на трактори.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 2 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 2 часа
    преди 17 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 18 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 19 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата